FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euharistijsko slavlje u povodu 300. obljetnice dubrovačke Katedrale

Autor: ddub
DUBROVNIK, 13. listopada 2013. (Hina) - Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u Dubrovniku je danas završen program obilježavanja 300. obljetnice dubrovačke barokne Katedrale.

Uz brojne vjernike, misnom slavlju nazočili su crkveni velikodostojnici predvođeni nadbiskupom zadarskim i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem, a nazočan je bio i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

U svojoj propovijedi kardinal Vinko Puljić kazao je kako jedan ovakav jubilej obvezuje, "jer ulazeći u crkvu mi želimo doživjeti susret s Bogom". "Živimo u vremenu kada ljudi nisu zainteresirani i kada su indiferentni, kada imamo puno pametnih i školovanih ljudi, ali nam nedostaje dobrote da bi ostvarili ono što želimo", poručio je.

Dodao je da se danas vrlo često govori o teškim vremenima, zapitavši se koja su to vremena lagana. "Ovo su vremena naša i zato želimo s ovog slavlja ponijeti ponos vjernika i živjeti s Bogom kako bi gradili bolji svijet", naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Po završetku misnog slavlja uslijedila je procesija dubrovačkim ulicama, u kojoj se nosila slika Gospe od Porata. Dubrovačka Katedrala građena je od 1673. do 1713. godine na temeljima katedrale iz 12 stoljeća koja je uništena u potresu 1667. godine. Katedrala se počinje obnavljati na poticaj uglednog Dubrovčanina, znanstvenika i diplomata Stjepana Gradića kojeg su Dubrovčani zbog zasluga u obnovi od potresa prozvali "Ocem domovine"

(Hina) xddub ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙