FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: HNS predstavio europske servise za građane

Autor: hsup
RIJEKA, 12. listopada 2013. (Hina) - Predstavnici HNS-a danas su predstavili neke od servisa za građane koji su im dostupni na sada jedinstvenom europskom tržištu kao što su SOLVIT - besplatna pomoć u rješavanju problema koje uzrokuje administracija te mreža Europskih potrošačkih centara za pomoć potrošačima.

Član predsjedništva primorsko-goranske županijske organizacije HNS-a i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić kazao je na konferenciji za novinare da SOLVIT u 31 centru pomaže u rješavanju pitanja boravka, priznavanja stručnih kvalifikacija, registracije vozila i vozačkih dozvola, prava na zapošljavanje, socijalne sigurnosti i oporezivanja.

Ako se radi o kršenju nekog prava slučaj se rješava u roku od 70 dana, ali, istaknuo je, SOLVIT ne može pomoći kada su sudski postupci već pokrenuti. Dodao je da je više od 80 posto slučajeva upućenih SOLVIT-u rješeno uspješno.

Besplatne usluge nacionalnog Europskog potrošačkog centra obuhvaćaju informiranje potrošača o njihovim pravima, pomaganje u vezi s pritužbom trgovcu, pomoći pri rješavanju sporova te educiranje u javnim kampanjama.

Te usluge se pružaju u područjima prekogranične kupovine na području EU, Islanda i Norveške, u vezi s prijevarama, jamstvima, e-trgovinom, turističkim uslugama, telekomunikacijama, financijama, osiguranjem i stanovanjem.

Kružić je naglasio da je domaćim proizvođačima za uspjeh na jedinstvenom tržištu potrebna visoka kvaliteta te da su oni koji su više ulagali i nametnuli se kvalitetom uspjeli pronaći mjesto za sebe.

Dodao je da smo na tom tržištu četiri mjeseca i da su na njemu uspjeli neki hrvatski proizvođači prehrambenih proizvoda, transformatora, dijelova u autoindustriji.

Izvijestio je i o "Mjesecu jedinstvenog tržišta", koji se provodi od 23. rujna do 23. listopada na stranicama www.yourideasforeurope.eu/hr , a organizirala ga je Europska komisija. Riječ je o širokoj javnoj raspravi u kojoj su svi građani EU pozvani da na internetu izraze svoje mišljenje o funkcioniranju jedinstvenog tržišta.

Član predsjedništva županijskog HNS-a i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić rekao je da građani mogu biti sudionici artikuliranja EU politike i definiranja pravnog sustava. Građane se želi informirati da imaju pravo na aktivnu ulogu, a želi se postići i veća izlaznost građana na izbore za EU parlament, naveo je.

Istaknuo je da se već u prvom tjednu članstva u EU, a u vezi s direktivom o ugljičnom dioksidu, pokazalo da nije točno da nećemo imati utjecaja u odlučivanju. Taj postupak još traje, ali se pokazalo da je naših sedam glasova postalo presudno, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o uređivanju hrvatskog tržišta, Kružić je naveo primjer trgovačkog lanca koji na policama nije imao ni jedan hrvatski proizvod, a sada ga više nema te primjer drugog lanca koji ima dosta domaćih proizvoda i što, kazao je, treba pozdraviti.

Potpredsjednik HNS-a i zamjenik župana Marko Boras Mandić dodao je da se red uvodi i na hrvatsko tržište, da neprihvatljivi načini poslovanja postaju prošlost te da je konkurentnost dovela i do smanjenja cijena, primjerice struje.

Na upit o sudbini Dine Petrokemije, Boras Mandić je odgovorio da se nada kako se priča u vezi s Diokijem, koji će vjerojatno u stečaj, neće negativno odraziti na omišaljsku Dinu.

(Hina) xhsup yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙