FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizacija za zabranu kemijskog oružja mir dobitnica Nobela za mir - NRK

Autor: dvla
OSLO, 11. listopada 2013. (Hina) - Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavila u petak Norveška radio televizija (NRK), sat vremena prije službenog proglašenja.

NRK ima reputaciju da unaprijed točno objavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir. I prošle je godine sat vremena prije objave Odbora za dodjelu Nobela iz Osla proglasio da će nagradu dobiti Europska unija.

OPCW, organizacija sa sjedištem u Den Haagu, našla se posljednjih tjedana u središtu pozornosti svjetske javnosti zbog svoje uloge u inspekciji i uništavanju kemijskog oružja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Stručnjaci OPCW-a trenutno borave u Siriji gdje uz potporu tima UN-a rade na uništavanju sirijskih postrojenja i opreme za proizvodnju kemijskog oružja. Prema američko-ruskom sporazumu postignutom prošloga mjeseca, cijeli sirijski program kemijskog oružja treba biti uništen od sredine 2014. godine.

OPCW osnovan je 1997. godine i ima 189 zemalja članica.

Nobelova nagrada za mir, u novčanoj vrijednosti od 1,25 milijuna dolara, bit će dodijeljena na svečanosti u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijaca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu u svojoj oporuci 1895. godine.

(Hina) xdv ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙