FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry i NATO zabrinuti stanjem u Libiji

Autor: rtom
WASHINGTON, 10. listopada 2013. (Hina/AFP) - Kratka otmica libijskog premijera koji je zatim oslobođen u četvrtak "brutalan" je čin koji govori da u toj zemlji treba jačati sigurnost, rekao je američki državni tajnik John Kerry, a prvi čovjek NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da NATO razmatra libijski zahtjev za pomoć u tome.

Bivši libijski ustanici pustili su u četvrtak na slobodu premijera Alija Zeidana kojeg su oteli i zatočili na nekoliko sati u znak odmazde zbog akcije američkih specijalaca koji su prije pet dana zarobili čelnika libijskog ogranka Al Kaide.

"Libijci nisu riskirali život tijekom revolucije 2011., (kojom je svrgnut bivši vođa Momamer Gadafi) da bi trpjeli povratak na brutalnost", objavio je američki državni tajnik u Washingtonu.

Današnji događaji "samo su naglasili potrebu da se surađuje s premijerom i svim prijateljima i saveznicima Libije" kako bi se toj zemlji pomoglo da "brzo ojača svoje kapacitete obrane", rekao je Kerry.

Glavni tajnik NATO-a, koji je u četvrtak boravio u Ateni, izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađanja libijskog premijera, ali je stanje u Libiji nazvao "zabrinjavajućim".

"Libiji treba pomoć, a za to je potrebna koordinacija međunarodnih organizacija", rekao je Rasmussen i dodao da "NATO razmatra libijski zahtjev (iz svibnja) da joj se pomogne poboljšati sigurnost".

NATO je 2011., koordinirao višenacionalnu vojnu operaciju kojom je pmognuto rušenje Gadafija.

Zeidan je bio otet iz hotela Corinthia u Tripoliju, a u izgredu nije bilo sukoba i nije ispaljen nijedan metak. Vlasti su odmah posumnjale da se radi o osveti zbog otmice Abu Anas al-Libija, šefa Al Kaide.

Pošto je oslobođen, Zeidan je pozvao na mir u "nadi da će se problem riješiti razumno i mudro" i bez "eskalacije".

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙