FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed Srba u Mitrovici protiv lokalnih izbora na Kosovu

Autor: vili
BEOGRAD, 10. listopada 2013. (Hina) - U Kosovskoj Mitrovici u četvrtak je održan prosvjed s kojeg je upućen poziv na bojkot lokalnih izbora na Kosovu zakazanih za 3. studenog, a službeni Beograd optužen je da pozivom Srbima da sudjeluju na izborima izravno priznaje neovisnost Kosova.

Prosvjed je, prenose srbijanski mediji, organizirao stožer za bojkot izbora takozvane Privremene skupštine Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, u čijem imenu je sadržan nekadašnji službeni naziv Kosova iz doba SFRJ, a potom i SRJ, i kojim se šalje izravna poruka da sudionici ne priznaju neovisnost Kosova.

U mimohodu od glavnog Ibarskog mosta koji razdvaja sjeverni srpski i južni albanski dio grada građanima Mitrovice pridružili su se i sunarodnjaci iz ostalih općina kosovskog sjevera, izvijestili su lokalni mediji.

Privremenu skupštinu AP Kosova i Metohije, koja je organizirala prosvjed, osnovali su 4. srpnja u Zvečanu zastupnici četiri općine sa sjevera Kosova, unatoč suprotnim stajalištima službenog Beograda koji podupire lokalne izbore i jedinstvenu listu kandidata koju čine stranke iz vladajuće koalicije u Beogradu, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i stranaka koje su u koaliciji s naprednjacima i socijalistima.

Sudjelovanju na lokalnim kosovskim izborima izravno se protive Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice te neparlamentarna Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja, koje vlast u Beogradu optužuju za izdaju Kosova i priznavanje neovisnosti.

Odbor za bojkot izbora ocjenjuje da se briselskim sporazumom gase srpske institucije na Kosovu odnosno da buduća zajednica srpskih općina neće biti u sklopu institucija Srbije nego "neovisnog Kosova".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙