FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Prihodi od turizma u prvih šest mjeseci ove godine porasli su za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012., te su, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), iznosili 2,077 milijarde eura, izvijestili su danas iz Ministarstva turizma. Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u iznosili su u tom razdoblju 9,9, posto, što u odnosu na 2012. predstavlja blagi rast udjela, navode iz Ministarstva. Nakon rasta prihoda od turizma u prvom tromjesečju 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i tijekom razdoblja travanj-lipanj, u kojem je ostvarena 1,77 milijarda eura, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 6 posto. Udio prihoda u BDP-u iznosio je u tom razdoblju 16,1 posto, odnosno jedan postotni poen više nego lani. „Rast financijskih pokazatelja u turizmu, uz fizičke pokazatelje, jasno ocrtava tijek ovogodišnje turističke sezone, koja je prema svim dosadašnjim brojkama uspješnija od 2012. godine", komentirao je ministar turizma Darko Lorencin. Ocijenio je kako je "dosadašnji uspjeh u turizmu rezultat kvalitetnih priprema, predanog rada turističkog sektora, ali isto tako i svih aktivnosti koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s privatnim sektorom. Iako 2013. godina još nije završena, vjerujem da će i na godišnjoj razini turistički rezultati biti dokaz snage turističkog sektora“, rekao je ministar Lorencin.

ZAGREB - Odbor stambenih štedionica pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) ocijenio je danas kako Ministarstvo financija "ne poznaje sustav stambene štednje" i iznosi selektivne podatke Svjetske banke o stambenoj štednji u Hrvatskoj, dok naprotiv Sustav stambene štednje pridonosi državnom proračunu s više od 300 milijuna kuna godišnje. Ministarstvo financija prije nekoliko dana je na svojim internetskim stranicama otvorilo javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, u kojem, uz ostalo, predlaže ukidanje državnih poticaja stambene štednje, koji se isplaćuju u visini 10 posto od uplaćenih uloga. Predsjednik Odbora stambenih štedionica pri HUB-u Zdravko Anđel u današnjem se priopćenju kritički osvrće na te poteze tvrdeći da je "na stranicama Ministarstva financija objavljen tobožnji dokument Svjetske banke o sustavu stambene štednje u Hrvatskoj, te Osvrt u kojem Ministarstvo daje svoje tumačenje Analize Instituta za javne financije o istoj temi". Odbor stambenih štedionica pri HUB-u tvrdi da "u oba slučaja Ministarstvo stvari prikazuje iskrivljeno". Iz Odbora ističu kako "sustav stambene štednje potiče međugeneracijsku solidarnost", te da je navedenim kreditima 37 tisuća obitelji riješilo stambeno pitanje ili poboljšalo kvalitetu stanovanja.

ZAGREB - Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija i Zelena Istra izvijestili su, pozivajući se na podatke Greenpeacea u Južnoj Koreji, da je korejska tvrtka KOSEP odustala od ulaganja u termoelektranu Plomin C. KOSEP je jedna od četiri tvrtke koje je HEP prije godinu dana izabrao kao moguće strateške partnere za izgradnju termoelektrane Plomin C, ali nakon što je početkom godine odustala poljska tvrtka POL-MOT sada su u igri ostale još samo dvije tvrtke, francuski EDISON i japanski Marubeni, priopćile su danas eko udruge. Te dvije tvrtke, kažu udruge, imaju rok do kraja listopada poslati HEP-u obvezujuće ponude za izgradnju Plomina C. Informaciju o odustajanju ulaganja u Plomin C, predstavniku Greenpeaceovog ureda u Južnoj Koreji Daul Jangu dao je zamjenik direktora u KOSEP-ovom odjelu Inovacija i novih poslova, kažu eko udruge. Podsjećaju da EU ima cilj do 2050. smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO2) za 80 do 95 posto. S obzirom da bi Plomin C, u slučaju izgradnje bio u funkciji otprilike do 2065., Hrvatska bi zbog toga, zaključuju udruge, znatno premašila dopuštene količine emisija pa bi zbog toga trebala plaćati skupe penale. Eko udruge su pozvale hrvatsku Vladu da kao vlasnik HEP-a napravi zaokret u politici i odustane od "Plomina C", te uloži znatno veća sredstva u povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙