FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb dobio Savjet za urbanu sigurnost

Autor: mudi
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Zagreb je dobio Savjet za urbanu sigurnost koji će raditi na podizanju opće sigurnosti zajednice, a jednom će mjesečno podnositi gradonačelniku izvješće o obavljenim zadaćama.

Savjet je osnovao gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik mu je Alen Ostojić, a članovi Vlatko Cvrtila i Pavle Kalinić.

Urbana sigurnost trend je koji je posljednjih desetak godina snažno prisutan u europskim metropolama, kaže Ostojić i tumači kako ta sigurnost podrazumjeva programe i aktivnosti koji se tiču prometa, sigurnosti u školama i vrtićima, na javnim površinama te opće sigurnosti građana u lokalnoj zajednici.

Analiza rizika, savjetovanje gradonačelnika u odabiru prioriteta izgradnje sustava urbane sigurnosti, osmišljavanje preventivnih aktivnosti i projekata, neke su od zadaća Savjeta.

Tome treba dodati i upravljanje urbanim rizicima, praćenje stanja u područjima vezanim uz sigurnost u Gradu, suradnju s nadležnim gradskim tijelima, Vijećem za prevenciju Grada, vijećima za prevenciju gradskih četvrti te Policijskom upravom zagrebačkom.

Ostojić pojašnjava što se skriva iza tih formulacija - u zadnje vrijeme česti su slučajevi krađa, konkretno zlatnine, starijim sugrađanima. Problem, dakle, postoji i zajednica treba reagirati, primjerice edukacijom starijih sugrađana kako se trebaju štititi.

Zagreb ima oko 600 dječjih i školskih igrališta na kojima se djeca često ozljeđuju. Važno je jasno znati je li razlog tome tehničke naravi ili pak nečiji nemar, jer će o tome ovisiti i mjere za podizanje sigurnosti.

Kad je riječ o financiranju, Ostojić kaže da u ovogodišnjem gradskom proračunu za Savjet nema sredstava, a nisu predviđene ni naknade za njegove članove.

Kad se bude radio proračun za 2014. predložit ćemo programe za finaciranje, najavljuje Ostojić koji priliku vidi i u europskim fondovima. Što se tiče naknade za predsjedničko mjesto, kaže da je tražio da bude minimalna, s obzirom da već kao gradski zastupnik prima "pristojnu" naknadu.

Ostojić je magistar sigurnosti i prvi čovjek Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti, Vlatko Cvrtila je sveučilišni profesor i stručnjak za nacionalnu sigurnost, Pavle Kalinić je stručnjak za sigurnost i pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje kriznim situacijama.

(Hina) xum ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙