FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Green Apple Day of service": Zelena škola uskoro u Klanjcu

Autor: dber
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) upriličili su danas manifestaciju "Green apple day of service" u Osnovnoj školi "Antuna Mihanovića" u Klanjcu kako bi pokrenuli lokalnu zajednicu da svojim osnovnoškolcima osigura sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za rad i učenje.

"Želja nam je okupiti učenike, učitelje, roditelje i predstavnike lokalne zajednice u Klanjcu i u drugim sredinama te ih potaknuti da se uključe u programe obnove i rekostrukcije škola kako bi postale energetski učinkovite i dobile što više zelenih performansi", izvijestila je za Hinu Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Brojne škole u svijetu, koje su projektirali i dizajnirali stručnjaci za zelenu gradnju, štede energiju i čuvaju okoliš, a i u Hrvatskoj je sve "zelenih škola" i onih koje to žele postati.

Turalija navodi da za to postoje brojne mogućnosti: od poboljšanja toplinske izolacije, ugradnje energetski učinkovitih prozora i vrata, pročišćivača zraka i korištenja ekoloških boja za bojanje interijera, ekološkog namještaja, kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela i LED rasvjete do primjene obnovljivih izvora energije (sunca, vjetra, geotermalne vode) i ozelenjavanja okoliša.

Najavila je da će kroz promotivne aktivnosti i osvješćivanje građana o važnosti zelene gradnje svake godine nastojati obnoviti jednu ili više škola u kojima će se štedjeti energija i prirodni resursi.

O projektu energetske obnove škola u Krapinsko-zagorskoj županiji danas je u Klanjcu govorio voditelj projekata REGEA Miljenko Jagarčec navodeći kako je projekt dovršen u 10 škola gdje su poboljšane energetske karakteristike zgrada izgrađenih uglavnom do 80-ih godina prošlog stoljeća i to kroz obnovu fasada i krovišta, ugradnju toplinske izolacije i kvalitetnih prozora.

"Područnoj školi u Humu Stubičkom ugrađena je i geotermalna dizalice topline što znači da za grijanje koristi obnovljivi izvor energije i tako ostvaruje godišnju uštedu od 60 posto, uz manju emisiju CO2", rekao je Jagarčec.

Izvijestio je da je za poboljšanje energetske učinkovitosti u školama uloženo 10 milijuna kuna, većim dijelom iz kredita Europske investicijske banke (EIB), dok su dio troškova snosile jedinice lokalne samouprave (5,5 posto) te naglasio kako postoji mogućnost povrata 15 posto glavnice ako se postignu energetske uštede od minimalno 30 posto što će, dodaje, biti poznato mjerenjem potrošnje kroz godinu dana.

Svi zainteresirani mogli su danas u Klanjcu nazočiti predavanju Moja zelena škola o mogućnostima zelene održive gradnje te energetskim i novčanim uštedama, a za učenike 7. i 8. razreda održana je prezentacija o održivim materijalima za održivu gradnju.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙