FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HDZ pozvao Hrvate iz BiH da se odazovu popisu pučanstva

Autor: pgas
SPLIT, 26. rujna 2013. (Hina) - Splitski HDZ je danas pozvao Hrvate podrijetlom iz BiH koji žive u Hrvatskoj da se odazovu popisu stanovništva u BiH od 1. do 15. listopada, poručivši da bi se sve institucije u Hrvatskoj trebale angažirati da se popisu odazove što veći broj Hrvata, radi njihova opstanka u toj zemlji.

"Ovaj popis je najvažnija nacionalna obveza u ovim dramatičnim, povijesnim i sudbonosnim vremenima Hrvata u BiH, jer će od rezultata ovoga popisa ovisiti budući položaj i status hrvatskog naroda u BiH", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Podsjetivši na ustavnu obvezu Hrvatske da pomaže Hrvate u BiH, rekao je kako bi se u poticanje Hrvata iz BiH za sudjelovanje u popisu trebale uključiti sve službene institucije RH. Podsjetio je i na obećanje hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da će, kako je rekao, pozvati sve bosanskohercegovačke Hrvatke da se odazovu popisu.

"Nažalost, Vlada i Sabor se nisu uključili čime pokazuju da ih ne zanima sudbina našeg naroda u BiH. Premijeru Zoranu Milanoviću je bitnije štititi udbaše i svađati se sa cijelim svijetom, nego zalagati se za pravo svojega naroda u susjednoj državi", kazao je Škorić.

Ustvrdio je kako bez sustavne, ozbiljne i strateške potpore Hrvatske položaj Hrvata u BiH postaje sve teži, a demografski opstanak hrvatske populacije sve upitniji.

HDZ-ov koordinator za taj popis na području Splitsko-dalmatinske županije Jozo Vidić naglasio je važnost popisa i zato što će, vjeruje, nakon njega međunarodna zajednica tražiti rješenje za BiH. "Nemamo se prava odreći svojih ognjišta u BiH, jer u budućnosti prijeti opasnot da izgubimo prava na nekretnine i kuće u BiH ukoliko se ne odazovemo na skorašnji popis pučanstva", upozorio je.

Splitski HDZ će večeras u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa organizirati i javnu tribinu posvećenu važnosti popisa pučanstva u BiH, na kojoj bi trebali sudjelovati i zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet, HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu Davor Stier te zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

(Hina) xpgas ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙