FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineske snage pucale na tibetanske prosvjednike

Autor: rtom
PEKING, 8. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Kineske sigurnosne snage pucale su na sudionike prosvjeda na Tibetu i ozlijedile najmanje 60 osoba, izvijestio je u utorak Slobodni Tibet, skupina za ljudska prava sa sjedištem u Londonu o novom izgredu u dalekoj planinskoj regiji koja je od 50-ih godina u sastavu Kine.

Izgred se dogodio u okrugu Driru dok je pred vladinom zgradom skupina Tibetanaca tražila puštanje iz zatvora seljaka uhićenog 28. rujna, kada su se Tibetanci opirali zahtjevu kineskih vlasti da razviju kineske umjesto tibetskih zastava.

"Sigurnosne snage počele su tući Tibetance, nanijele su im teške ozljede, upotrijebile suzavac i nasumice pucale po gomili", navodi Slobodni Tibet.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova rekla je stranim novinarima da ne zna ništa o tom izgredu koji se, kako navodi Slobodni Tibet, dogodio u nedjelju.

Kineska policija često oštro guši prosvjede na Tibetu, no uporaba vatrenog oružja neuobičajena je.

Borci za ljudska prava optužuju kineske vlasti za gušenje tibetske vjere i kulture otkako je Kineska narodna vojska "mirno oslobodila" tu pokrajinu 1950. Kineske vlasti kritike odbacuju i tvrde da su siromašnoj planinskoj regiji donijele razvoj i napredak. Stranim novinarima ipak rijetko dopuštaju posjete.

Val protukineskih prosvjeda izbio je 2008., a od tada se prosvjedno spalilo više od 120 Tibetanaca, no uglavnom u kineskim pokrajinama Sečuan, Gansu i Qinhai gdje žive tibetske manjine, a ne u samoj Autonomnoj regiji Tibet.

(Hina) xrt yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙