FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslodavci se nadaju da će Vlada upotrijebiti HUP-ove mjere za izlazak iz krize

Autor: nbrc
ZAGREB, 7. listopada 2013. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u današnjem je priopćenju pozdravila svaki napor Vlade usmjeren oporavku i rastu gospodarstva, ali smatra da dosad nije učinjeno dovoljno kako bi gradili poticajno gospodarsko okružje za investicije te se nada da će Vlada što hitnije upotrijebiti ciljeve i mjere za izlazak iz krize koje je prošli tjedna predstavio HUP.

"Hrvatska se danas nalazi u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji zbog dugogodišnjeg ignoriranja poruka i HUP-a i mnogobrojnih domaćih i međunarodnih stručnjaka o nužnosti provedbe sveobuhvatnih i dubokih reformi. Danas smo tu gdje jesmo jer nas poslodavce, nažalost, više od 10 godina nitko ne čuje i ne uvažava naše prijedloge", navodi se u priopćenju HUP-a.

Poslodavci ističu kako cijene i pozdravljaju svaki napor Vlade usmjeren oporavku i rastu gospodarstva. No, smatraju kako dosad učinjeno nije dovoljno kako bismo gradili poticajno gospodarsko okružje za investicije.

HUP je zato prošli tjedan predstavio čitav niz konkretnih mjera za izlazak iz krize, podsjećaju iz HUP-a i naglašavaju da "realizacija 13 ciljeva HUP-a te pripadajućih mjera jamči stvaranje temelja za nova ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje plaća i mirovina, bolje obrazovanje i zdravstvo, rast standarda i kupovne moći, ukratko povećanje kvalitete života svih građana".

"Zbog toga se nadamo da će ove ciljeve i mjere Vlada što hitnije upotrijebiti, a poslodavci će joj dati punu podršku u njihovoj realizaciji", zaključuje se u priopćenju.

HUP je prošli tjedna predstavio dokument "Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast" u kojem je ocijenio da za okretanje gospodarskih trendova treba provesti reforme i ostvariti poboljšavanja u 13 područja među kojima su konkurentnost, fiskalna konsolidacija, javna administracija i lokalna uprava, porezi i neporezna opterećenja i uklanjanje investicijskih barijera. HUP smatra da treba reformirati obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav kao i teritorijalni ustroj, tržište rada, javna poduzeća te poboljšati dostupnost kapitala, a zalaže se i za poboljšanje poduzetničke klime, oblikovanje aktivne politike privlačenja investicija i kvalitetan socijalni dijalog.

Ministar financija Slavko Linić danas je izjavio kako je država unazad dvije godine 'utrošila' oko 7 do 8 milijardi kuna razna kroz oslobođenja i poticaje gospodarstvu, a učinci toga su izostali.

Razgovara se o problemu javnih ulaganja, zašto se kasni s ulaganjima u Plomin, Dubrovnik, alternativne izvore energije, ali ne i o tome zašto se gospodarstvo ne oporavlja nakon što je dobilo enormne poticaje. Država je restrukturirala željeznice, zračni promet, cestovni sektor, zdravstvo, a zašto se privatni sektor nije restrukturirao i zašto bi Vlada nakon tolikih poticaja davala odgovor zašto nema gospodarskog rasta - to želi znati i Vlada, a odgovore treba od privatnog sektora, rekao je Linić na konferenciji za novinare u Ministarstvu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙