FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AKTUALNO (4): Dalekovod razmatra pravne mogućnosti, sindikat i HUP traže rješenje

Autor: scvi
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Uprava Dalekovoda priopćila je danas da razmatra sve pravne mogućnosti te će postupiti u najboljem interesu društva, dok iz Sindikata metalaca Hrvatske i HUP-a upozoravaju na moguće posljedice odluke Trgovačkog suda, koji je odbio prijedlog predstečajne nagodbe Dalekovoda.

„Uprava Dalekovoda intenzivno razmatra sve pravne mogućnosti te će postupiti u najboljem interesu društva, uvažavajući i štiteći interese radnika, vjerovnika, dioničara kao i interese šire društvene zajednice“, priopćila je Uprava Dalekovoda.

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić odbio je 16. rujna prijedlog predstečajne nagodbe jer ga, kako je naveo u svom zaključku, smatra nedopuštenim. Smatra da je u suprotnosti s odredbama Ustava, koji nalaže jednakost svih pred zakonom, kojim se jamči pravo vlasništva i koji daje svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu.

„Vjerujemo u uspjeh i iznalaženje najboljih rješenja, a imajući u vidu da je Dalekovod, usprkos svim ovim poteškoćama, i dalje jedan od najvažnijih izvoznika u Hrvatskoj, s dugom tradicijom poslovanja i snažnom pozicijom branda na međunarodnom tržištu“, priopćila je Uprava tvrtke.

Istaknula je i da Dalekovod, usprkos trenutnim poteškoćama, još uvijek ima povjerenje velikih investitora s najzahtjevnijih svjetskih tržišta te se upravo vode pregovori oko sklapanja novih poslova u području energetike, koja je za svaku državu od posebnog strateškog interesa.

Iz Sindikata metalaca Hrvatske poručuju, pak, da su razočarani odlukom suda, ali se nadaju da će se pronaći rješenje kako bi Dalekovod nastavio funkcionirati.

„Vrlo sam razočaran ovakvom odlukom suca. Smatram da on živi u nekom drugom filmu, a ne u Hrvatskoj, i ne doživljava ovo što proživljavaju radnici Dalekovoda i njihove obitelji. Također, smatram da nije dao pravi odgovor na pitanje koje nam je vrlo važno“, rekao je za Hinu Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Dragičević pretpostavlja da će se Uprava Dalekovoda na ovakvu odluku Trgovačkog suda žaliti Visokom trgovačkom sudu.

„Pretpostavljam da će se Uprava žaliti te da će se taj problem riješiti“, izjavio je Dragičević.

Također, upozorio je sve ljude u sudu i oko u njega da shvate da je u pitanju 1.700 radnih mjesta i da sindikat ne može takvu stvar prihvatiti pod normalno.

„Neki ljudi uzimaju sebi za pravo da određuju sudbinu ovoga naroda“, komentirao je Dragičević.

Najavio je da će po ovome pitanju imati sastanke u sindikatu.

„Razgovarat ćemo s Upravom Dalekovoda, kao i s odgovornima u Ministarstvu financija te pokušati iznaći rješenja kako bi Dalekovod nastavio funkcionirati“, zaključuje Dragičević.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozoravaju na moguće negativne posljedice.

„Hrvatska udruga poslodavaca pojedinačne sudske odluke i pravne procese ne može komentirati, no ističemo i ovom prigodom kako svima u interesu treba biti rješavanje situacije koja ima dalekosežne negativne posljedice. Podsjećamo kako je sigurnost pravnog poretka svake uređene države postojanje održivih i provedivih zakona, ali i efikasnost, odgovornost i usklađenost djelovanja pravosuđa”, poručuju iz HUP-a.

Ističu i da trenutačna pravna nesigurnost i nedefiniranost imaju potencijalno teške i ozbiljne posljedice za velik broj tvrtki i zaposlenika koji u njima rade.

„Upravo radi mogućih ozbiljnih posljedica na cjelokupno gospodarstvo apleiramo još jednom na sve odgovorne i mjerodavne da nađu rješenje koje će osigurati stabilan, predvidiv i dugoročniji pravni okvir kao pretpostavke za stabilno poslovanje“, zaključuje HUP.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙