FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvinejska oporba traži poništenje izbora

Autor: mkov
CONAKRY, 5. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Gvinejska oporbena koalicija zatražila je u petak poništenje prošlotjednih parlamentarnih izbora, navodeći kako su bile široko rasprostranjene nepravilnosti u izbornom procesu, pa zato prijeti pozivanjem na prosvjede.

Oporba se boji od povratka političkoga nasilja, u kojem je nekoliko mjeseci prije izbora ubijeno najmanje 50 ljudi. Nestabilnosti su odvratile ulaganja u rudarstvo u najvećem svjetskom izvozniku boksita .

"Oporba traži poništenje izbora zbog prijevare," rekao je na konferenciji za novinare oporbeni glasnogovornik Sylla Aboubacar.

Izjavio je kako oporba ima pravo koristiti sva pravna sredstva za prosvjede, uključivši i javne prosvjede diljem zemlje.

Oporba optužuje vladajuće za pokušaj prijevare glasačkim popisima te upozorava da neće tolerirati bilo kakve pokušaje krađe glasačkih listića .

Glasnogovornik vladajuće stranke RPG ovakvu je odluku nazvao "neshvatljivom". "Transparentnost izbora osiguravala je nazočnost međunarodnih promatrača ", rekao je Moustapha Naite .

Promatračka misija Europske unije izjavila je u ponedjeljak da su izbori obilježeni ozbiljnim organizacijskim problemima, uključujući i neuspjeh u rješavanju problema s biračkim popisima te pozvala na osiguravanje transparentnosti.

Prvi rezultati su pokazivali vodstvo RPG-a u nekoliko okruga, no oporba je odbacila rezultate i povukla svoje delegate iz državnoga izbornog povjerenstva.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙