FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNS i DSS podnijeli zahtjev za smjenom gradonačelnika Beograda

Autor: brad
BEOGRAD, 23. rujna 2013. (Hina) - Šefovi zastupničkih skupina Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini grada Beograda predali su u ponedjeljak zahtjev za smjenu gradonačelnika Dragana Đilasa u čemu očekuju potporu Dačićevih socijalista te umirovljenika kako bi imali za to potrebnu većinu.

Predaja zahtjeva za smjenu Đilasa, koji je i predsjednik na razini države oporbene Demokratske stranke (DS), praktički je službeno označila početak preslagivanja vlasti u srbijanskoj prijestolnici nakon što su naprednjaci vicepremijera Aleksandara Vučića, kao oporba u gradskoj skupštini, mjesecima najavljivali da će s vlasti u Beogradu ukloniti vođu najjače oporbene stranke u državnom parlamentu.

Naprednjacima su usluge za postizanje neophodne većine koja bi izglasovala smjenu Đilasa ponudili zastupnici također oporbene Demokratske stranke Srbije, nekadašnjeg predsjednika SRJ i bivšeg premijera Vojislava Koštunice, ali će za smjenu biti neophodni i glasovi socijalista Ivice Dačića i njegovih koalicijskih parnera - stranke umirovljenika također vicepremijera Jovana Krkobabića.

Prema dosadašnjim izjavama iz redova socijalista, njihovi glasovi ne bi trebali biti uputni i sve je "stvar dogovora" s naprednjacima, ali bi, matematički, bilo neophodno da uz naprednjake stanu i gradski zastupnici umirovljeničke stranke (PUPS), koji se protive smjeni gradonačelnika bez izbora.

Dopredsjednik PUPS-a Milan Krkobabić izjavio je ujutro za B92 kako PUPS još nije donio odluku kako će se ponašati na sjednici Skupštine Beograda u utorak, koja se smatra odlučujućom za smjenu ili ostanak Dragana Đilasa na dužnosti gradonačelnika Beograda.

"Moje osobno stajalište, a ne službeno stajalište stranke, a slično je rekao nedavno i Vučić kada je kazao da će biti premijer samo na izborima, jest da svi imaju šansu izići ’na crtu’. Međutim, također je i legitimno stajalište SNS da traži smjenu Đilasa", rekao je Krkobabić koji se zalaže izravni izbor gradonačelnika.

Naprednjaci su nakon pobjede na parlamentarnim i predsjedničkim izborima prošle godine u međuvremenu uspjeli skinuti s vlasti demokrate u Novom Sadu te presložiti odnos snaga u još nekoliko desetaka općina širom Srbije "preslikavajući" na lokalnoj razini koalicijsku vlast s državne razine gdje Vučićeva SNS predvodi koalicijsku vladu kojoj je na čelu Ivica Dačić i koalicija okupljena oko njegovih socijalista - Jedinstvena Srbija i Partija udruženih umirovljenika (PUPS).

Gradonačelnika Beograda biraju većinom glasova zastupnici u Skupštini grada, a na prošlogodišnjim izborima lista "Izbor za bolji Beograd Dragan Đilas" odnijela je uvjerljivu pobjedu što joj je u Skupštini Beograda omogućilo većinu od ukupno 110 zastupničkih mjesta, dok su u oporbi ostali Vučićevi naprednjaci i i Koštuničina DSS.

Do kraja dana odvojene sastanke održat će vodstva SPS, SNS i PUPS, a glasovanje o zahtjevu za smjenu Dragana Đilasa očekuje se na sjednici gradskog parlamenta u utorak.

Zanimljivo je da se naprednjacima u akciji smjene gradonačelnika Beograda pridružuje Koštuničina DSS, koja je oštar protivnik naprednjaka na državnoj razini i optužuju Vučića, SNS i aktualnu vladu za izdaju nacionalnih i državnih interesa i predaju Kosova Albancima "po diktatu međunarodne zajednice".

Vođa DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je prošlog tjedna da se DS ne boji izbora ni u Beogradu, niti u bilo kojem gradu i pozvao političke protivnike da podupru prijedlog izmjena zakona o izravnom izboru gradonačelnika i predsjednika općina za što se njegova stranka zalaže, dok se po važećem zakonu izbor odvija na temelju izbornih listi.

DS je najavila i da će pozvati Beograđane na miran prosvjed ako u Skupštini grada bude pokrenuta inicijativa za smjenu Đilasa.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙