FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: blagi plus Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi trgovanje tijekom prijepodneva obilježila je slaba aktivnost investitora, tako da niti jednom dionicom do podneva nije ostvaren milijunski promet, dok su Crobexi bili u blagom plusu.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,13 posto, na 1.826 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 1.034 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 3 milijuna kuna, te je bio otprilike 2,5 milijuna niži nego u petak u ovo doba.

„Na domaćem tržištu danas nema značajnijih aktivnosti investitora. Indeksi su u blagom plusu, a u fokusu su uobičajeno najlikvidnija izdanja“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 869.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,12 posto, na 177,16 kuna.

Slijedi dionica Turisthotela, s prometom od 428.000 kuna i rastom cijene za 0,57 posto, na 1.419 kuna.

Na znatnijem gubitku je dionica ACI-ja – cijena joj je potonula 8,21 posto, na 3.901 kunu, uz promet od 180.000 kuna.

Istodobno, među likvidnijim izdanjima veće dobitnice dionice su Viadukta, s rastom cijene za 3,4 posto, te Ingre, za 2,44 posto.

„A nakon tri tjedan rasta, svjetske burze tjedan su započele u crvenome. I dalje vlada neizvjesnost vezana uz nastavak Fedova programa kupnje obveznica, mjesečno vrijednog 85 milijardi dolara, a u fokus investitora polako ulazi i proračun SAD-a, odnosno povećanje razine zaduživanja radi podmirivanja obveza američke vlade“, navodi Medić.

Kako dodaje, na europskim burzama nema znatnije reakcije na rezultate parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj pobijedila je Demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel. No, za sastavljanje vlade trebat će koalirati sa socijaldemokratima (SPD) ili strankom Zeleni.

„Iako je stranka Angele Merkel pobijedila na njemačkim parlamentarnim izborima, za sastavljanje vlade bit će joj potrebni koalicijski partneri. Ipak, nakon početnih gubitaka, europski indeksi trenutno su u blagom plusu, po objavi PMI indeksa industrijske aktivnosti u eurozoni u rujnu porastao najviše u zadnje dvije godine i više od očekivanja“, zaključuje Medić.

Trenutno je pariški CAC u plusu 0,10 posto, frankfurtski DAX stagnira, dok je londonski Ftse indeks u minusu 0,21 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙