FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: počeo kongres Udruženja europskih novinara

Autor: dsil
RIJEKA, 4. listopada 2013. (Hina) - Na temu "Kriza: Novi početak za jaču Europu?" danas je u Opatiji počeo trodnevni 51. međunarodni kongres Udruženja europskih novinara, na kojem je istaknuto kako na aktualnu krizu u Europi treba gledati i kao na priliku za provođenje reformi.

Skup je otvorio predsjednik tog udruženja Paolo Magagnotti, a tom je prilikom minutom šutnje odana počast poginulima u potonuću broda kraj talijanskog otoka Lampedusa. Magagnotti je poručio kako se treba učiniti sve da se takve tragedije ubuduće ne bi događale.

"To nije problem samo Italije, nego i drugih zemalja EU koje su do sad izbjegavale sudjelovati u rješavanju", naglasio je.

U uvodnim izlaganjima na temu skupa, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić poručio je kako je svaka kriza prilika. "Kriza omogućuje da se fokusiramo na ono što je bitno, a u Europi je ona prilika da se provedu nužne reforme", kazao je.

Marušić je naglasio da Hrvatska vjeruje u europski projekt, ali da je i dalje nužno približavati i objašnjavati Europu građanima, pri čemu je uloga medija od posebne važnosti.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da se stvarnost zrcali u medijima te da ona nije ružičasta. "No, ona je ujedno prilika za novi početak", rekao je.

Komadina je nužnim ocijenio da europski politički lideri i elite što brže pronađu puteve izlaska iz krize koja traje predugo. "Neki od uzroka krize su globalizacija i težnja maksimalizacije profita te ekonomski procesi ne idu u dobrom smjeru, pa je bitno pronaći rješenja", ustvrdio je.

Ivančica Celevska, direktorica Međunarodnog centra za obrazovanje novinara iz zemalja srednje i istočne Europe (ICEJ), rekla je kako hrvatsku novinarsku zajednicu čini oko 7000 profesionalaca koji rade u 600 tiskanih medija, 400 internetskih portala, 25 televizija i nešto manje od 150 radijskih postaja.

"No, ta raskošna medijska sena ne donosi dobro novinarima, jer su radna prava i plaće sve manji, a nezaposlenih novinara po procjenama oko 1600", naglasila je Celevska.

Okupljene je pozdravila i počasna gošća kongresa, Maria Romana De Gasperi, kći talijanskog utemeljitelja EU Alcidea De Gasperija.

Kongres završava u nedjelju, 6. listopada.

(Hina) xdsil ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙