FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni, cijene dionica blago porasle

Autor: neba
LONDON, 3. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nakon jučerašnjeg osjetnog pada, no trguje se oprezno jer zasad nema značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.250 bodova, nakon što je jučer pao 0,7 posto.

Frankfurtski DAX i londonski FTSE bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,2 posto, dok je pariški CAC bio na gubitku 0,1 posto.

Pozitivno su jutros na tržišta utjecali podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu aktivnosti u uslužnom sektoru Kine, što je malo ublažilo razočaranje ulagača zbog slabijeg rasta industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

No, trguje se oprezno, jer nepopustljivost demokrata i republikanaca u američkom Kongresu u pregovorima o proračunu izaziva bojazan da dvije stranke neće na vrijeme postići dogovor ni o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja SAD-a.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, pa bi SAD mogao izgubiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting.

Jutros su među najvećim dobitnicama dionice rudarskih kompanija, s rastom od 0,6 posto, čime su nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 14.157 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙