FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, u fokusu kriza u Italiji

Autor: neba
LONDON, 2. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše u rudarskom sektoru, a u fokusu ulagača bit će sudbina talijanske vlade premijera Enrica Lette.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.251 bod, nakon što je jučer osjetno porastao.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,5 i 0,9 posto.

Na tržištima vlada oprez jer će talijanski premijer Enrico Letta vjerojatno danas u parlamentu zatražiti glasovanje o povjerenju njegovoj vladi, iz koje su se prošloga tjedna povukli ministri stranke desnog centra Silvija Berlusconija.

Ulagači se plaše da bi politička kriza u toj zemlji ponovno mogla prerasti i u dužničku krizu.

Najviše su jutros, oko 1,8 posto, pale cijene dionica rudarskih kompanija Fresnilla i Randgolda, nakon što su analitičari Citigroupa preporučili prodaju tih dionica jer očekuju pad cijene zlata.

U fokusu ulagača bit će i razvoj situacije u SAD-u, gdje od jučer državne službe ne rade jer Kongres nije donio proračun, kao i redovita sjednica čelnika Europske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,2 posto, na 14.170 bodova, što je njegov najveći dnevni pad u šest tjedana.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙