FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roditelji osnovnoškolaca iz Čiste Velike sutra djecu puštaju u školu

Autor: jdev
ŠIBENIK , 24. rujna 2013. (Hina) - Roditelji osnovnoškolaca iz zaselaka oko Čiste Velike, u vodičkome zaleđu, sutra će djecu pustiti u školu, ali ističu kako i dalje nisu zadovoljni te se ne mire s odlukom županije da se ukine jedan od dva školska autobusa koji učenike prevozi do škole.

Sa svojim su nezadovoljstvom, zbog kojega jučer i danas nisu slali djecu u školu, upoznali i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Okupljeni u inicijativu "Za našu dicu" roditelji svoje nezadovoljstvo temelje na činjenici da sada samo jedan školski autobus vozi djecu na liniji koju su prije pokrivala dva autobusa pa se moraju ranije spremati za školu. Županu su se potužili da im djeca u školu sada kreću oko sedam sati, pred školsku zgradu stižu u 7,15 sati te bez nadzora 45 minuta čekaju početak nastave. Iste prigovore imaju i na povratak jer autobus polazi u 14 sati, zbog čega djeca nižih razreda pred školom i bez nadzora čekaju nekoliko sati.

Župan Pauk izvijestio je roditelje kako je još u petak, u dogovoru s prijevoznikom, pomaknuto vrijeme polaska autobusa sa sedam sati na 7,15 sati. Učenici koji putuju iz smjera Grabovci–Gaćeleze–Dragišići-Čista Mala prema novom rasporedu polaze u 7,15 sati i pred školu dolaze u 7,30, a po učenike iz smjera Lađevci–Krković–Piramatovci-Bilo Stanovi-Galići kreće u 7,30 sati i pred školu dolazi u 7,55.

Pauk je napomenuo i kako je povratak učenicima na svim relacijama za niže razrede organiziran u 12,30 sati, a za više razrede u 14 sati. Istaknuo je i kako je na sjednici Učiteljskog vijeća odlučeno i o pojačanom nadzoru učenika od trenutka dolaska u školu, tako da sada do početka nastave dežuraju dva nastavnika i tehničko osoblje.

Kao razlog zašto je jedan autobus morao biti izbačen iz te linije, župan je naveo to što je županija ove godine iz proračuna dobila gotovo 1,2 milijuna kuna manje za osnovne potrebe iz kojih se podmiruju troškovi prijevoza učenika. Osim toga, rekao je, svake se godine smanjuje broj učenika i razrednih odjela u županijskim školama pa je tako Osnovna škola Čista Velika u razrednoj godini 2007./2008. imala 130 učenika, a ove godine samo 98 učenika u osam razrednih odjela.

"To su gole činjenice i koliko god mi je jasan vaš problem, u ovom trenutku ne mogu ponuditi bolju opciju. Županija ima obavezu jednako voditi računa o svim osnovnim školama na području županije i bilo bi nerealno očekivati da se prema nekome ponašamo kao majka, a prema drugom kao maćeha", poručio je roditeljima, koji ipak nisu odustali od svojeg stajališta.

Iako su pristali pustiti djecu sutra u školu, roditelji su istaknuli da se s takvom stanjem ne namjeravaju pomiriti. "Ne želimo da nam se dogodi novi slučaj Antonije Bilić", poručio je županu Luka Bilač, jedan od roditelja iz inicijative "Za našu dicu". Ta je poruka uzrujala župana Pauka, koji je uzvratio kako je potpuno neprimjereno jednu od najvećih tragedija u Hrvatskoj dovoditi s tim u vezu.

(Hina) xjdev ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙