FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka očekuje manjak od 0,2 posto BDP-a; javni dug od 79,5 posto

Autor: vmom
BERLIN, 2. listopada 2013. (Hina/AFP) - Njemačko ministarstvo financija očekuje smanjenje proračunskog manjka i javnog duga u ovoj godini a svoju prognozu temelji na snažnim poreznim prihodima i strogoj kontroli potrošnje.

Ministarstvo prognozira da će se manjak ove godine smanjiti na 0,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U travnju je Berlin za ovu godinu prognozirao deficit od 0,5 posto BDP-a, nakon što je lani zabilježen višak u proračunu.

Ti su podaci uključeni u redovno izvješće o javnim financijama koje se podnosi Europskoj komisiji dva puta godišnje.

Najveće europsko gospodarstvo objavilo je da podatak o 0,2-postotnom manjku obuhvaća proračune za saveznu vladu, 16 saveznih država i lokalnih uprava.

Ministarstvo financija objavilo je da je poboljšanje zabilježeno na sve tri razine.

"Strukturno, dakle ako se uzmu u obzir učinci poslovnih ciklusa, njemačka država će drugu godinu zaredom zabilježiti višak", objavilo je ministarstvo financija.

Ujedno prognoziraju da će udio javnog duga u BDP-u ove godine biti smanjen za 1,5 postotnih bodova, na 79,5 posto.

"Tome je pridonijela odgovorna proračunska politika, ali i smanjenje duga proizišlo iz mjera povezanih s krizom na financijskim tržištima", kaže se u priopćenju.

Njemačka je obzirom na dužničku krizu koja je snažno poharala njezine partnere u eurozoni uživala pogodnost nezapamćeno niskih troškova zaduživanja.

Niske kamatne stope omogućile su Berlinu značajno smanjenje troškova za kamate posljednjih godina, poboljšavši stanje državnih financija i dovevši ih bliže zacrtanom uravnoteženom saveznom proračunu, koji očekuju do 2015. godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙