FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: vlada isključuje prijevremene izbore

Autor: mhaj
ATENA , 30. rujna 2013. (Hina/AFP) - Potpredsjednik grčke vlade i ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos u ponedjeljak je isključio mogućnost održavanja prijevremenih izbora u zemlji nakon uhićenja utemeljitelja i još pet zastupnika neonacističke stranke Zlatna zora, te je najavio suspenziju financiranja te stranke.

"Scenariji o prijevremenim izborima su nepostojeći. Bilo bi to opasno za ekonomiju te za političku i socijalnu stabilnost zemlje", rekao je Venizelos na konferenciji za novinare.

Nakon subotnjeg pritvaranja čelnika i zastupnika Zlatne zore Nikosa Michaloliakosa, još pet zastupnika i petnaestak pripadnika Zlatne zorne optuženih za pripadnost "zločinačkoj organizaciji", brojni grčki listovi pišu o potencijalnom održavanju prijevremenih izbora u slučaju ostavke cijele parlamentarne grupe te stranke, a riječ je o 18 zastupnika.

"Demokracija se ne može ucjenjivati. Nitko ne može prouzročiti parlamentarnu krizu", odgovorio je Venizelos, istaknuvši kako ne vjeruje da bi se zastupnici Zlatne zore usudili podnijeti ostavke.

Također je potvrdio da vlada namjerava suspendirati financiranje stranke tijekom kaznenog procesa koji je u tijeku i prije konačne odluke o tomu koja će se donijeti nakon presude.

Venizelos je predsjednik grčkih socijalista, stranke Pasok koja čini vladinu koaliciju zajedno s konzervativcima premijera Antonisa Samarasa. Koalicija je osnovana nakon izbora održanih u lipnju 2012. S obzirom na krhkost koalicije koja raspolaže sa samo 155 od 300 mjesta u jednodomnom parlamentu, glavna oporbena stranka, ekstremno lijeva Syriza, ne prestaje inzistirati na održavanju prijevremenih izbora. Venizelos je optužio politički oportunizam onih koji žele izbore.

(Hina) xmh ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙