FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samaras: Grčkoj će trebati 6 godina da vrati prijašnji standard

Autor: vrad
ATENA, 16. rujna 2013. (Hina/AFP) - Grčka bi se za šest godina trebala vratiti na životni standard kakav je imala prije dužničke krize što je izbila 2010., ocijenio je u ponedjeljak u Ateni grčki premijer Antonis Samaras.

"Još nismo izašli iz teškoća. Još postoje problemi koje moramo riješiti", rekao je Samaras na konferenciji o demokraciji koju je organizirao dnevni list International Herald Tribune.

"Većina stručnjaka smatra da nisu potrebna desetljeća ni mnoge generacije, nego tek šest godina da se Grčka vrati na razinu BDP-a i na životni standard koji je imala prije krize", istaknuo je.

Grčki premijer je izrazio zadovoljstvo reformama koje je vlada provela zadnjih mjeseci i činjenicom da se počeo provoditi plan sanacije gospodarstva koji su tražili vjerovnici njegove zemlje, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Podsjetivši da je u prvom programu vjerovnika (2010.-2012.) bilo "ozbiljnih pogrešaka", Samaras je podsjetio da Grčkoj trenutačno trebaju "mjere" za poticanje rasta jer politika štednje ne pridonosi ozdravljenju gospodarstva koje je zabilježilo 25-postotni pad u zadnjih šest godina.

Samaras u utorak treba doputovati u Bruxelles gdje će razgovarati s čelnicima EU-a Hermanom Van Rompuyjem i Joseom Manuelom Barrosom te s povjerenikom za konkurentnost Joaquinom Almuniom.

Grčka koja u prvom polugodištu 2014. treba preuzeti predsjedanje EU-om, očekuje novu pomoć svojih partnera kako bi smanjila svoj javni dug i podmirila svoje financijske obveze za 2014. i 2015. koje se procjenjuju na 11 milijarda eura.

Visoki dužnosnici trojke (EU, ESB i MMF) trebaju idućeg tjedna doputovati u Atenu gdje će ocijeniti napredak zemlje na području reforma, napose u javnom sektoru, gdje se počelo provoditi sveobuhvatno restrukturiranje, usprkos žestokom protivljenju sindikata.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙