FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Europa je Vučićev i moj zajednički san

Autor: brad
BEOGRAD, 18. rujna 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić poručio je, u kolumni pisanoj za Financial Times (FT), da on i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić imaju zajednički san - uređenu, stabilnu, bogatu Srbiju u Europi i europske vrijednosti i pravila u Srbiji i u "svakom srpskom selu".

"Normalna, pristojna, uređena, stabilna, bogata Srbija. Srbija u Europi, i Europa, njezine vrijednosti, njezina pravila i sustav - u svakom srpskom selu. Uvesti Srbiju u Europu i Europu u Srbiju, znao sam, bio je jedini način da ljudi u mojoj zemlji žive, kako mi to u Srbiji kažemo, 'kao sav normalan svijet' ", napisao je Dačić citirajući Viktora Hugoa da "snovi stvaraju budućnost".

"Nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom najveće stranke u Srbiji, i mojim partnerom u vladi, ispostavilo se da nam je san zajednički", istaknuo je Dačić objasnivši kako je njihov san jednoglasno pretvoren u cilj, a potom i u "pravljenje jasnog plana, kako da do tog cilja i dođemo".

"Pod jedan, naravno, bile su europske integracije. I jedan, za Srbiju težak uvjet - normalizacija odnosa s odcijepljenim dijelom teritorija, s Kosovom", objasnio je Dačić, istaknuvši kako je u ostvarenje to cilja krenuo uvjeren da nema pravo nikoga lagati, "ni ljude u Srbiji, ni partnere u međunarodnoj zajednici".

"Srbiju, čija većina stanovništva je do jučer sanjala o 'nebeskom carstvu' i za koje je Kosovo samo srce tog mita, trebalo je, veoma brzo, spustiti na zemlju", navodi Dačić, dodajući kako je taj cilj morao ostvariti pregovarajući s čovjekom s kojim je "nekih desetak godina ranije ratovao".

"Bilo je potrebno narodu koji je živio u mitu pokazati da Hashim Thaci nije nikakva apokaliptična 'aždaja, stara zmija' (Otkrovenje 12:9), koja je nasrnula na naše nebesko carstvo, već običan, ovozemaljski čovjek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, s kojim se može i mora razgovarati", istaknuo je u svojoj kolumni za Financial Times srbijanski premijer.

On je naglasio kako nije lako biti premijer u zemlji koja iza sebe ima "četiri surova rata, sankcije, bombardiranje, izbjeglice, jednog ubijenog premijera, inflaciju, devastirano gospodarstvo, najveću stopu nezaposlenosti u Europi...".

"Samim tim, računao sam da se moj zadatak može shvatiti i kao neka vrsta povijesne pravde - mi, koji smo sve to gledali i, ako ništa drugo, nismo spriječili, jedini smo i koji imaju dužnost sve to sada popraviti, bez obzira na to koliko teško to bilo i koju vrstu i količinu žrtve zahtijeva", napisao je Dačić za FT.

Po njegovoj ocjeni, "prvi od mnogobrojnih srpskih sudbinskih pečata jest otvoren i ništa strašno se nije dogodilo, osim što je pao još jedan stari zid. I mogli smo vidjeti, u daljini, Europu". "Europu, koja nam je, zbog svega što smo učinili, počela vjerovati i prihvaćati nas kao ozbiljne partnere", istaknuo je Dačić u kolumni za FT, koju u cijelosti prenose pojedini elektronički mediji u Srbiji.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙