FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu planira Obamu upozoriti na iransku slatkorječivost

Autor: djan
WASHINGTON, 30. rujna 2013. (Hina) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorit će američkog predsjednika Baracka Obamu u ponedjeljak u Bijeloj kući da ne nasjeda na iransku diplomatsku "slatkorječivost" te ga pozvati da umjesto toga pojača pristisak na Teheran kako bi ga zaustavio u nastojanju da razvije nuklearnu bombu.

Iako će Obama pokušati uvjeriti Netanyahua da neće prerano ublažiti sankcije Iranu, zatopljenje u odnosima Washingtona i Teherana uznemirilo je izraelskog premijera i današnji bi njihov sastanak mogao biti napet.

Netanyahu i Obama razgovarat će tri dana pošto su američki i iranski predsjednik Hasan Rohani razgovarali telefonom, prvi put nakon 34 godine, što je potaknulo nade da bi višegodišnji iranski nuklearni prijepor mogao biti riješen pregovorima.

"Netanyahua nije briga što je jedini koji kvari zabavu", kazao je jedan izraelski dužnosnik za Reuters.

Očekuje se da će Obama potvrditi izraelski skepticizam prema Iranu, ali će i naglasiti namjeru da Rohaniju pruži šansu da realizira svoju "slatkorječivost" u praksi, te da će Netanyahua pritisnuti da učini isto, kažu američki dužnosnici.

Netanyahu će, pak, poručiti Obami da su ekonomske sankcije to što je prisililo Iran da se vrati pregovaračkom stolu "i da ih ne bi trebalo ublažavati, nego suprotno, moraju se pojačati", rekao je izraelski diplomat.

Unatoč mogućim nesuglasicama iza zatvorenih vrata, Obama i Netanyahu će pred novinarima sigurno pokazati jedinstvo. Sastanak počinje u 17.15 po srednjoeuropskom vremenu, a izjave za medije očekuju se kasnije.

Obama i Netanyahu imaju povijest teških odnosa, uključujući potpuno propali sastanak u Ovalnom uredu 2011. kada je Netanyahu američkom predsjedniku dijelio lekcije iz židovske povijesti. U ožujku ove godine izgladili su taj osobni sukob tijekom Obamina posjeta Izrealu.

Netanyahu je cijelu nedjelju proveo u hotelu u New Yorku pišući govor koji će izgovoriti u utorak pred Općom skupštinom UN-a. "Reći ću istinu. Sučeni s kampanjom osmijeha i slatkim riječima, moramo iznijeti činjenice, tvrde činjenice. To je vitalno za izraelsku i svjetsku sigurnost", najavio je Netanyahu, kojem je, kako piše AP, promjena američkog odnosa prema Izraelu ništa manje od noćne more. Izraelski dužnosnici tvrde, naime, da imaju obavještajne podatke koji dokazuju da se iransko ponašanje u razvoju nuklearnog programa nije nimalo promijenilo.

(Hina) xdj yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙