FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael želi Assadov pad

Autor: bcav
JERUZALEM, 17. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Izrael želi svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti, rekao je u utorak izraelski veleposlanik u SAD-u, što predstavlja zaokret u javnom stavu Izraela prema građanskom ratu u susjednoj Siriji.

Čak i pobjeda pobunjenika povezanih s al Qaedom bila bi bolja u odnosu na sadašnje savezništvo Damaska s izraelskim neprijateljem Iranom, rekao je Michael Oren u razgovoru za Jerusalem Post.

Njegova izjava predstavlja veliku promjenu u javnoj poziciji Izraela prema sirijskom ratu koji traje 2,5 godine.

Iako se radi o starim neprijateljima, za Assadove vladavine održavao se stabilni status quo i Izrael je svojedobno želio pregovarati s Assadom nadajući se da će ga udaljiti od Teherana i militantnog islamističkog pokreta Hezbollah u susjednom Libanonu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dugo je izbjegavao javno se zauzeti za Assadov pad. Neki izraelski dužnosnici sada su zabrinuti da bi radikalni sunitski pobunjenici koji se bore protiv Assada mogli oružje uperiti prema židovskoj državi.

No, nakon optužbi za kemijski napad na pobunjeničku četvrt Damaska 21. kolovoza, Oran je rekao da je nova poruka Izraela kako sirijski predsjednik mora otići s vlasti.

"Oduvijek smo željeli da Assad ode, oduvijek smo preferirali loše dečke koje nije podupirao Iran u odnosu na loše dečke koje je Iran podržavao", istaknuo je Oren.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙