FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - od subote, 28. rujna do ponedjeljka, 30. rujna

Autor: dger
ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi od subote, 28. rujna do ponedjeljka, 30. rujna:

SUBOTA:

-------

ZAGREB - Koncert Benjamina Brittena "Ratni requiem" u izvedbi više od 300 umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije pod ravnanjem Ive Lipanovića i Samre Gulamović (19.30, KD Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4). Na koncertu će nastupiti Zagrebačka filharmonija, Komorni orkestar Sarajevske filharmonije, Hor Radiotelevizije Srbije, Hor Narodnog pozorišta u Sarajevu, Slovenski komorni zbor te sopranistica Aneta Ilić, tenor Amir Saračević, bariton Ljubomir Puškarić i Djevojački zbor Zvjezdice. Koncertom se svečano otvara sezona Lisinski subotom te obilježavaju 40. obljetnica dvorane i 100. obljetnica rođenja Benjamina Brittena. "Ratni requiem" nastao je 1962. godine u povodu posvete katedrale u Coventryju razrušene u Drugom svjetskom ratu.

MOSTAR - Predstavom Harisa Pašovića "Osvajanje sreće" otvara se 53. MESS - Međunarodni festival kazališta (20 sati, Plato ispod Starog mosta). Predstava je nastala u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Prime Cut Productionsa iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, uz partnerstvo Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Temelji se na knjizi Bertranda Russella, a istražuje temu sreće kao i pitanje tko ima pravo biti sretan, čime se nadovezuje na središnju temu ovogodišnjeg festivala - mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu. Na MESS-u će gostovati 25 predstava iz 18 zemalja, a otvaranje je prvi put u povijesti upriličeno izvan Sarajeva. Ove je godine festival uveo jedinstvenu natjecateljsku kategoriju za sve predstave, a nagrade će se dodijeliti u ponedjeljak 7. listopada.

NEDJELJA:

---------

ZAGREB - Zatvaranje Međunarodnoga filmskog Festivala 25 FPS i dodjela nagrada (20 sati, Studentski centar, Savska 25). U natjecateljskom programu prikazano je 26 filmova koji su konkurirali za tri Grand Prixa svakog člana međunarodnog žirija, potom za nagradu kritike, nagradu publike i nagradu Green DCP za filmove programa "Refleksi". U međunarodnom žiriju su britanska filmašica Beatrice Gibson, japanski nezavisni filmaš Takashi Makino i španjolska autorica Laida Lertxundi, a svaki od njih predstavit će se posebnim programima. U žiriju kritike su novinari i filmski kritičari Velimir Grgić, Nino Kovačić i Stipe Radić.

PONEDJELJAK:

------------

ZAGREB - Program 34. Zagrebačkih književnih razgovora posvećenih položaju književnika u suvremenoj Europi bit će predstavljen na konferenciji za novinare u prostorijama Društva hrvatskih književnika (11 sati, Trg bana Jelačića 7/1). O programu će govoriti predsjednik povjerenstva za ZKR Zdravko Gavran, član Povjerenstva ZKR Dubravko Jelačić Bužimski i voditeljica ZKR Ana Janković Čikos.

ZAGREB - Godišnja skupština Društva hrvatskih književnih prevodilaca i dodjela Nagrada Josip Tabak (18 sati, Ilica 42/II). Nagrada za životno djelo bit će uručena Miji Pervan, godišnja nagrada za prijevod poezije Sonji Bennet za prijevod pjesama Tomasa Transtroemera, a godišnja nagrada za prijevod proze Deanu Trdaku za prijevod romana "K" Toma McCarthyja.

ZAGREB - Novinarska projekcija filma Tomislava Mršića "Kauboji" (11 sati, dv. 1 CineStar Zagreb, Branimirova ). U filmu snimljenom po istoimenoj predstavi glume, među ostalima, Saša Anočić, Živko Anočić, Hrvoje Barišić, Matija Antolić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat i Rakan Rushaidat.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙