FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagumdžija: Jače regionalno povezivanje samo ako ga podupre EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. rujna 2013.(Hina) - Jače povezivanje država regije jugoistoka Europe kroz inicijativu koju promiče Crna Gora ima smisla samo ukoliko ga institucionalno i financijski podupre Europska unija, a u protivnom to bi bilo samo gubljenje vremena, ocijenio je u petak u Sarajevu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Komentirajući prijedlog šefa crnogorske diplomacije Igora Lukšića za jače povezivanje i koordinaciju djelovanja šest država regije (BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije), o čemu se proteklih dana razgovaralo i u New Yorku na marginama zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, Lagumdžija je novinarima kazao kako na to rezultat dobrih nakana na koje ne treba gledati kao na neki pokušaj obnove Jugoslavije.

"Suradnje nikada nije dosta, no to treba inicijativa koja će dati novu kvalitetu", kazao je Lagumdžija.

On drži kako bi se kroz ovakvu zamisao mogao operacionalizirati i tzv. "Brdo proces" u kojemu sudjeluju i Hrvatska te Slovenija, no od ključnog je značenja da ga podupre EU i to financijski.

"EU treba kazati hoće li to donijeti nove projekte poput gradnje autocesta, regionalnog ukinuća roaminga ili pak financiranja zajedničkih instituta za akreditaciju robe koji bi nam onda svima omogućili izvoz na tržište EU", stajalište je bosanskohercegovačkog šefa diplomacije.

"Ako je odgovor (EU) na ta pitanja 'da' onda to možemo već sutra. Ako je pak odgovor 'ne', onda da ne gubimo vrijeme", zaključio je Lagumdžija.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙