FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za plaćanja u poljoprivredi u rujnu isplatila 15 milijuna kuna za IPARD projekte

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je tijekom rujna isplatila 15 milijuna kuna za završene IPARD projekte, objavljeno je danas iz Agencije iz koje ističu kako je povećano povlačenje novca iz EU fonda IPARD.

Kako se bliži kraj godine, zahtjevi za isplatu završenih projekata (refundacija uloženih sredstava) pristižu u sve većem broju, navodi se u priopćenju.

Iz Agencije ističu kako je nakon 18 natječaja provedenih u protekle 3,5 godine za šest IPARD mjera, Agencija za plaćanja do sada ugovorila 330 projekata s ukupnim iznosom ulaganja od 1,2 milijarde kuna (s ugovorenim iznosom potpore od 674,8 milijuna kuna).

Najbrojniji projekti odnose se na sektor ruralnog turizma (mjera 302 - diversifikacija razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti) te u sektoru voća i povrća (mjera 101 - ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice).

Po županijama, najviše projekata dolazi iz Istarske i Osječko-baranjske županije, a slijede Zagrebačka, Varaždinska te Sisačko-moslavačka županija.

Iz Agencije ističu kako je iskoristivost sredstava IPARD programa značajno povećana u odnosu na ranije godine, a pogotovo u odnosu na raniji, SAPARD program.

Po podacima koje iznose, tijekom 2011. isplaćeno je samo 12 IPARD projekata, dok je u 2012. isplaćeno 58 projekata u iznosu od 125 milijuna kuna, a do sada je u 2013. isplaćeno 67 milijuna kuna za 49 završenih projekata, od čega je rujnu isplaćeno 15 milijuna kuna za 14 projekata.

Europski fond za ruralni razvoj, koji slijedi nakon IPARD programa, hrvatskim poljoprivrednicima pružit će puno više mogućnosti od IPARD programa i deseterostruko više novca za razvoj njihova poslovanja te općenito za bolju kvalitetu života u ruralnom prostoru, napominje se u priopćenju Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙