FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadnji natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava Lokalnim akcijskim grupama

Autor: tper
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavila je da će u drugoj polovici listopada raspisati drugi natječaj za IPARD mjeru 202 "Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja".

Nakon uspješno provedenog prvog natječaja ugovoreno je 30 lokalnih akcijskih grupa (LAG), navodi se u priopćenju Agencije iz koje najavljuju da će drugi natječaj raspisati u razdoblju od 16. rujna do 18. listopada.

Sukladno odluci ministra poljoprivrede određena je kvota od 12 lokalnih akcijskih grupa koje će se sufinancirati sredstvima IPARD programa temeljem alokacije za 2013. i neiskorištenih sredstava iz prvog natječaja.

Raspoloživa sredstva za provedbu mjere 202 temeljem alokacije za ovu godinu iznose gotovo 1,4 milijuna eura, pri čemu je udio Europske komisije 80 posto, a hrvatske države 20 posto.

Iz Agencije objašnjavaju kako se mjera 202 temelji na LEADER pristupu - mehanizmu provedbe politike ruralnog razvoja Europske unije, koji se temelji na realizaciji lokalnih razvojnih strategija kojima upravljaju lokalne akcijske grupe (LAG) po principu "odozdo prema gore".

LAG je partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja (s više od 5.000, a manje od 150.000 stanovnika) koje je osnovano s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije tog područja, navode iz Agencije i ističu kako je to također jedna od aktivnosti kojim se pomaže hrvatskim poljoprivrednicima u povlačenju sredstava iz fondova EU.

Lokalnim akcijskim grupama (LAG), kao korisnicima IPARD mjere 202, EU sufinancira izradu studija za njihovo područje, usavršavanje i obrazovanje zaposlenika, volontera te članova LAG-a, izradu promidžbenih materijala, organizaciju promotivno-promidžbenih događaja, radionica, seminara i studijskih putovanja, plaće za zaposlenike LAG-a, najam ureda i režijske troškove ureda LAG-a te uredsku i računalnu opremu.

Za te troškove lokalnim akcijskim grupama se može odobriti maksimalni iznos od 450 tisuća kuna godišnje, navodi se u priopćenju.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙