FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPB i Croatia banka počele isplatu štednih uloga deponentima Centar banke

Autor: tper
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Hrvatska poštanska banka (HPB) i Croatia banka objavile su poziv deponentima Centar banke koji od danas, 19. rujna, mogu podnijeti zahtjev za isplatu obeštećenja.

HPB u priopćenju navodi da je njihovih 60 poslovnica na raspolaganju deponentima Centar banke koji od danas mogu podnijeti zahtjev za isplatu obeštećenja, dok je Croatia banka poziv objavila na svojim internetskim stranicama.

HPB i Croatia banka su imenovane od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) bankama kojima je povjeren posao isplate obeštećenja deponentima Centar banke.

Pravo na obeštećenje imaju fizičke osobe, trgovačka društva i neprofitne institucije izuzev osoba u posebnom odnosu s Centar bankom, navodi se u priopćenju HPB-a.

Deponente Centar banke čekaju pripremljeni obrasci zahtjeva koje mogu preuzeti i podnijeti na naplatu u bilo kojoj poslovnici HPB-a.

Prilikom podnošenja zahtjeva vlasnici depozita - fizičke osobe trebaju predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, odnosno drugu važeću identifikacijsku ispravu, a radi potpune identifikacije trebaju predočiti i izvorni dokument o depozitu (štednu knjižicu, ugovor o oročenju, karticu računa).

Za deponente Centar banke koji nisu u mogućnosti doći osobno, pripremljeni su obrasci posebne punomoći koje je moguće preuzeti u poslovnicama ili na internetskim stranicama HPB-a.

Isplata fizičkim osobama moguća je u gotovini ili prijenosom na račun, a isplata trgovačkim društvima te neprofitnim institucijama bit će izvršena prijenosom na račun.

Deponenti Centar banke svoje zahtjeve mogu podnijeti u roku od 12 mjeseci nakon što je DAB objavio javni poziv, odnosno do 19. rujna 2014.

Najviši iznos obeštećenja iznosi 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan nastupa osiguranog slučaja, dakle do 756.261,40 kuna.

Prema ranije iznijetim podacima, procjenjuje se da će DAB štedišama Centar banke za osigurane depozite isplatiti ukupno oko 500 milijuna kuna.

Savjet Hrvatske narodne banke odlučio je početkom rujna Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom, a nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija banke u skladu s odlukom glavne skupštine banke.

Dokapitalizaciju je trebala provesti češka J&T banka, čime bi stekla više od 50 posto vlasničkog udjela u Centar banci, no J&T banka je svoj zahtjev za stjecanjem kvalificiranog udjela povukla, čime su se ispunili uvjeti za pokretanje stečajnog postupka nad Centar bankom.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙