FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki senator cjelonoćnim govorom sprečavao donošenje proračuna

Autor: vmrs
WASHINGTON, 25. rujna 2013. (Hina/AP) - Iako je jedan konzervativni senator cijelu noć govorio i tako pokušavao spriječiti donošenje saveznog proračuna, demokratska većina u američkome Senatu u srijedu je na pravome putu da ipak spriječi zastoj u radu vlade i istodobno zaštiti zakon predsjednika Baracka Obame o zdravstvenoj zaštiti.

Teksaški senator Ted Cruz govorio je cijelu noć i dio jutra ne bi li odgodio donošenje proračuna.

Cruz, potencijalni predsjednički kandidat 2016., govorio je više od 17 sati, uz povremeno ubacivanje drugih konzervativnih senatora. Počeo je govoriti u utorak poslije podne i pred uglavnom praznom dvoranom kritizirao taj zakon i uspoređivao svoju borbu s borbom protiv nacista. Spominjao je vladajuću klasu u Washingtonu, svoga oca Kubanca koji je radio kao kuhar, a čak je i recitirao 'Zelena jaja i šunku' Dr. Seussa.

Takva taktika opstruiranja rada parlamenta (engl. filibuster) mogla bi odgoditi završno glasanje za vikend, samo koji dan prije 1. listopada i početka nove fiskalne godine. To bi republikancima dalo nešto vremena da osmisle novi privremeni prijedlog zakona o proračunu koji je nužan da bi se izbjegao djelomični zastoj zastoj rada državnih institucija.

Demokrati računaju na to da će se na republikance usmjeriti gnjev javnosti zbog svakog problema u ostvarivanju prava ili dobivanju usluga od vlasti, kao što se dogodilo u sličnoj situaciji 1995./96. kada je korist od zastoja izvukla administracija tadašnjeg demokratskog predsjednika Billa Clintona.

(Hina) xvm ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙