FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuću gluhih i nagluhih osoba prosvjedovalo u Sarajevu

Autor: zkre
SARAJEVO, 25. rujna 2013. (Hina) - Oko tisuću gluhih i nagluhih osoba iz cijele BiH prosvjedovalo je u srijedu ispred zgrade zajedničkih državnih institucija u Sarajevu inzistirajući na promjeni odnosa prema toj populaciji i institucionalnom rješavanju njihovih problema.

Mnogobrojni prosvjednici upozoravali su kako nailaze na nerazumijevanje svih institucija u BiH, u kojoj se zbog iznimno kompliciranoga ustroja ne zna čija je nadležnost pomoći gluhim i nagluhim osobama.

Zakon o uporabi znakovnog jezika u BiH prihvaćen je 2009. godine na državnoj razini, no u nikada nije zaživio, upozorili su predstavnici udruženja gluhih i nagluhih osoba iz Modriče, Mostara, Banje Luke, Zenice, Tuzle, Bijeljine, Trebinja, Širokog Brijega. Oni navode da se suočavaju s otežanom komunikacijom u svim institucijama, koje ne zapošljavaju takve osobe, niti one koji razumiju znakovni jezik.

Predsjednik Skupštine gluhih i nagluhih osoba BiH Veselin Jobst rekao je kako je cilj okupljanja povodom dna gluhih i nagluhih osoba utvrditi tko je u BiH nadležan za rješavanje njihovih problema.

"Danas su ovdje dva tumača, a oni su nam inače bitni. Mi želimo više tumača, želimo da se obuče i da budu prisutni u svim gradovima BiH i institucijama", kazao je Jobst.

Prosvjednike je primila pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija ističući da će, iako ovo područje nije u nadležnosti državnih institucija, potaknuti entitetske vlasti na rješavanje njihovih socijalnih i drugih prava.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙