FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Puljić pozvao svećenike da animiraju vjernike na popis pučanstva

Autor: zkre
MOSTAR, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uputio je dopis župnicima svoje nadbiskupije u kojemu ih potiče da na misama vjernike motiviraju kako bi izašli na popis pučanstva te se izjasnili kao pripadnici hrvatskog naroda i katoličke vjeroispovijesti, objavila je u srijedu Katolička tiskovna agencija BiH.

Popis pučanstva u BiH predviđen je od 1. do 15. listopada, a svećenici bi trebali na kraju svake mise pozvati vjernike da se odazovu na taj važni događaj.

"Molim sve župnike i pastoralne djelatnike da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost. Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u našoj nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj crkvi i svome narodu. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti", navodi se u kardinalovom pozivu.

Podsjetio je da su na posljednjem zasjedanju članovi biskupske konferencije BiH uputili poziv svima u zemlji i inozemstvu da se odazovu popisu s jasnim uputama.

"Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH. Moralna je obaveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obaveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obaveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu", podsjetio je vrhbosanski nadbiskup.

On je od svećenika zatražio da na kraju nedjeljne mise u obavijestima doslovno prenesu poruku o pozivu na popis pučanstva "bez ikakve politizacije".

Popis pučanstva, kućanstava i stanova u BiH održat će se od 1. do 15. listopada i to je prvi popis koji se održava nakon 22 godine. Posljednji popis u BiH organiziran je 1991. godine. Tada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika, od čega je bilo 780.000 Hrvata. Po procjenama Katoličke crkve u BiH trenutačno živi oko 440.000 Hrvata katolika, čiji se broj gotovo prepolovio od posljedica posljednjeg rata.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙