FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodećim europskim bankama nedostaje još 70 milijardi eura kapitala za usklađivanje s Baselom

Autor: mpuk
LONDON, 25. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Vodeće 42 banke u Europskoj uniji trebaju još 70,4 milijarde eura dodatnog kapitala kako bi se uskladile s novim propisima čija će puna primjena početi 2019., objavila je u srijedu Europska agencija za banke (EBA).

U najnovijem je izvješću EBA procijenila da je na kraju prošle godine manjak kapitala u 42 europske banke smanjen za 29,1 milijardu eura u odnosu na sredinu prošle godine.

Prema novim propisima nazvanim Basel III, prema sjedištu Banke za međunarodna poravnanja (BIS), banke moraju na stranu stavljati otprilike trostruko veći iznos kapitala nego prije financijske krize koja je poharala svijet od 2007. do 2009., potaknuvši mnoge vlade da spašavaju posrnule zajmodavce novcem poreznih obveznika.

Tako je minimalna stopa adekvatnosti kapitala određena na sedam posto. Dodatno banke moraju do 2019. uspostaviti i zasebne kapitalne tampone u vidu gotovine i državnih obveznica kako bi do mjesec danas bez pomoći uspješno prebrodile eventualne tržišne šokove.

Novi propisi vrijede za sve banke, ali su uglavnom foku sirani na one velike, koje posuju u više zemalja.

Iz EBA-e su također izvijestili da je na kraju prosinca prošle godine likvidnost u 42 vodeće europske banke već premašivala razinu propisanu za 2019. Preostalih 128 manjih banaka, uglavnom fokusiranih na matična tržišta, nedostajalo je pak ukupno 225 milijardi eura kapitala kako bi dosegnule primjerenu razinu likvidnosti.

Izvješće EBA-e obuhvatilo je ukupno 170 zajmodavca.

Prosječni koeficijent zaduženosti u skupini 40 vodećih banaka iznosio je na kraju prosinca 2,9 posto, pri čemu je 58 posto njih dosegnulo razinu od tri posto, minimalnu vrijednost definiranu novim propisima. Preostalim vodećim bankama koje ne zadovoljavaju taj kriterij nedostaje ukupno 106,6 milijardi eura kako bi ga dosegnule.

EBA i Europska središnja banka analizirat će krajem ove godine bilance banaka u Europskoj uniji a rezultati analize trebali bi pokazati koliko im je kapitala još potrebno kako bi zadovoljile propise.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙