FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istaknuti kubanski ekonomist Oscar Espinosa Chepe umro u 72. godini

Autor: vrad
HAVANA, 24. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Oscar Manuel Espinosa Chepe, kubanski disident i ekonomist čije je radove vlada kritizirala, umro je u ponedjeljak u Španjolskoj u 72. godini, nakon borbe s bolesti jetara i s rakom, objavila je njegova supruga na Facebooku.

Espinosa, ljubazan čovjek kojega su prijatelji i kolege zvali Chepe, bio je jedan od 75 disidenata koji su u travnju 2003. osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne u energičnoj akciji protiv oporbe a Amnesty International ga je nazvao zatočenikom savjesti.

Espinosino zdravlje se naglo urušavalo u zatvoru a u studenome 2004. je pušten na uvjetnu slobodu iz zdravstvenih razloga. U zadnjih nekoliko godina više puta je bio smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja a u ožujku je otputovao na liječenje u Španjolsku pošto se tamošnja vlada zauzela za njega.

Espinosa je više od 20 godina patio od bolesti jetara a nedavno je obolio i od raka.

Američki State Department je izrazio "iskreno žaljenje" zbog njegove smrti. "Bio je neumoran prvak razvoja gospodarske politike i ljudskih prava na Kubi i nije gubio nadu da će zemlja koju je volio doživjeti gospodarsko blagostanje i demokratsku vladavinu", rekao je u izjavi glasnogovornik State Departmenta Jen Psaki.

U 1960-im je bio član gospodarskog savjetodavnog povjerenstva premijera Fidela Castra, a 1970-ih je imenovan na dužnost u Beogradu, gdje je više od desetljeća koordinirao gospodarsku suradnju Kube i Madžarske te bivše Čehoslovačke i Jugoslavije.

1980-ih se vratio na Kubu gdje je radio u središnjoj banci sve dok 1996. nije otpušten zbog neslaganja s gospodarskom politikom.

Dok je boravio u zatvoru, njegova supruga Miriam Leiva osnovala je Gospođe u bijelom, organizaciju koja okuplja ženske članove obitelji političkih zatvorenika.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙