FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snowden ostao u Rusiji jer mu Kuba nije dopustila dolazak

Autor: bnov
MOSKVA, 26. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden ostao je u tranzitnom odjelu moskovske zračne luke jer mu službena Havana zbog američkog pritiska nije dopustila da doputuje na Kubu, objavio je u ponedjeljak ruski dnevnik Kommersant.

Snowden, kojega SAD traži zbog špijunaže, planirao je poletjeti za Havanu s moskovskog aerodroma Šeremetjevo dan nakon što je 23. lipnja doputovao u Moskvu iz Hong Konga.

Po Kommersantu, koji citira "obaviještene izvore", nekadašnji konzultant američke obavještajne službe nikada, međutim, nije odletio za Havanu jer su kubanske vlasti, pod pritiskom SAD-a, izvijestile Moskvu da letu Aeroflota neće dopustiti slijetanje ako prevozi Snowdena.

Izvor je istaknuo da je Kubu, kao i druge zemlje, Washington upozorio na "nemile posljedice" ako pomognu Snowdenu.

Prema izvoru unutar ruske administracije, koji također citiraju novine, američki bjegunac odlučio je prije dolaska u Moskvu sam kontaktirati ruske predstavnike u konzulatu u Hong Kongu kako bi im objasnio da želi otputovati u neku zemlju Latinske Amerike, preko Moskve i Kube.

Taj je izvor istaknuo da je Snowden, nekadašnji konzultant američke obavještajne službe koji je medijima otkrio globalne razmjere američke elektronske špijunaže, ostao dva dana u ruskom konzulatu u Hong Kongu. Po tom izvoru Snowden je čak proslavio 30. rođendan u ruskom konzulatu u Hong Kongu.

Pošto je proveo gotovo šest tjedana u tranzitnom odjelu Šeremetjeva, Snowden je prihvatio azil u Rusiji.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙