FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry sa Zarifom, susret Obama-Rohani nije isključen

Autor: bnov
NEW YORK, 23. rujna 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry susrest će se u četvrtak s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom u New Yorku, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća, ne isključujući susret predsjednika Baracka Obame i njegova iranskoga kolege Hasana Rohanija.

Kerry "će se susresti s kolegama iz P5+1", pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti (Rusija, Kina, SAD, V. Britanija i Francuska) plus Njemačka, "kao i s iranskim ministrom vanjskih poslova", izjavio je pomoćnik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes koji je, upitan o susretu Obame i Rohanija, ponovio da ništa nije predviđeno ali je kazao da "taj tip kontakata" nije isključen.

Susret Kerryja i Zarifa u četvrtak poslije podne bit će prvi na toj razini u okviru pregovora o nuklearnoj energiji između Irana i zapadnih zemalja, a do njega će doći u trenutku kad je nova vlada u Teheranu usvojila pomirljivi ton, suprotno od Rohanijeva prethodnika Mahmuda Ahmadinedžada.

"Otvoreni smo za kontakte s iranskom vladom na više razina ako Iranci ispune obveze odgovarajući na zabrinutost međunarodne zajednice o nuklearnom programu", dodao je Rhodes u zrakoplovu Air Force One u kojem se Obama vozio iz Washingtona u New York.

Rhodes, upitan o mogućem "slučajnom" susretu Obame i Rohanija, prvom od prekida diplomatskih odnosa SAD-a i Irana tijekom islamske revolucije 1979., odgovorio je: "Ne vjerujem da će se išta slučajno dogoditi" u tom odnosu.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙