FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret Netanyahu-Obama krajem rujna, Iran će biti tema

Autor: mtau
JERUZALEM, 17. rujna 2013. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u utorak da će se s američkim predsjednikom Barackom Obamom sastati krajem mjeseca te da će u razgovorima inzistirati da se natjera Iran da zaustavi svoj nuklearni program.

Na sjednici vlade, Netanyahu je pojasnio da će se sastati s Obamom prije obraćanja Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

"Kroz tjedan i pol putovat ću na Opću skupštinu UN-a. Sastat ću se najprije s američkim predsjednikom Obamom", rekao je, po priopćenju iz njegova ureda.

"Imam namjeru koncentrirati se na pitanje zaustavljanja iranskog nuklearnog programa", rekao je, pojašnjavajući četiri mjere koje po njemu Teheran mora poduzeti: zaustaviti obogaćivanje uranija, povući obogaćeni uranij sa svog teritorija, zatvoriti podzemnu nuklearnu elektranu Fordow, te zaustaviti izgradnju reaktora na plutonij.

"Samo kombinacija te četiri mjera predstavljala bi istinsko zaustavljanje nuklearnog programa, a sve do ispunjavanja te četiri etape, pritisak na Iran mora jačati, nikako slabiti", rekao je Netanyahu.

Ponovio je i ono što je već rekao u razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u nedjelju, glede Sirije i Irana, a to je da će zemlja koja razvija ili nabavlja oružje za masovno uništenje vjerojatno ga i koristiti, zbog čega je potrebna vjerodostojna vojna prijetnja.

(Hina) xmaš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙