FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran potvrdio razmjenu pisama s Obamom

Autor: bcav
DUBAI, 17. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Iran je u utorak objavio da je predsjednik Hassan Rouhani razmijenio pisma s američkim predsjednikom Barackom Obamom, potvrdivši time rijedak kontakt između dviju država koje se spore oko iranskog nuklearnog programa, građanskog rata u Siriji i drugih pitanja.

SAD i Iran prekinuli su 1980. diplomatske odnose, ubrzo nakon što su studenti i islamistički militanti upali u američko veleposlanstvo u Teheranu i nekoliko Amerikanaca uzeli kao taoce.

No, dužnosnici obiju država izjavili su kako su otvoreni za izravan dijalog kako bi se pronašlo rješenje za višegodišnji spor oko iranskog nuklearnog programa, zbog kojega je Zapad uveo sankcije Iranu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Merzieh Afkham rekao je u utorak da je Obama poslao Rouhaniu pismo u kojem mu čestita na izboru za predsjednika.

"Na to smo pismo uzvratili diplomatskim kanalima", rekao je Afkham, prenosi iranska novinska agencija ISNA.

Iako to rijetko čine, to nisu prva razmjenjena pisma između čelnika SAD-a i Irana. Rouhaniev prethodnik Mahmoud Ahmadinejad pisao je Obami prije tri godine, a Obama je dva puta uputio pismo vrhovnom vođi ajatolahu Aliu Khameneiu, 2009. i 2012.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙