FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Prosvjed udruge izbjeglih zbog incidenta na Koranskome mostu

Autor: brad
BEOGRAD, 23. rujna 2013. (Hina) - Koalicija udruga izbjeglica iz Hrvatske u Srbiji osudila je u ponedjeljak incident u kojem su braniteljske udruge potrgale vijeće i uklonile lampione s mjesta na kojem je ubijeno 13 rezervista nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) tijkom rata u Hrvatskoj.

"Na taj način se vrijeđaju i žrtve i obitelji žrtava i šalje poruka da likvidacija ratnih zarobljenika nije zločin", priopćeno je u povodu 22. obljetnice od ubojstva.

U priopćenju iz ove koalicije, koje potpisuje njezin predsjednik Miodrag Linta, ocijenjeno je da je sudski proces koji se 20 godina vodi protiv optuženog Mihajla Hrastova za ubojstvo 13 rezervista JNA na Koranskom mostu "jedan u nizu primjera koji pokazuje da hrvatsko pravosuđe nije neovisno i nepristrano, već je etnički motivirano".

"U Hrvatskoj i dalje postoje dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine i druga teška kaznena dijela, to jest daleko stroži za Srbe, a daleko blaži za Hrvate”, ocijenjeno je u priopćenju.

Koalicija udruga izbjeglica iz Hrvatske u Srbiji sugerira da je vrijeme dijaloga u zemljama s područja bivše Jugoslavije o potrebi obilježavanja mjesta stradavanja civila i ratnih zarobljenika, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ocjenjujući kako bi to bio "jedan od pokazatelja postoji li spremnost na suočavanje s vlastitom prošloću".

Predstavnici nekoliko braniteljskih udruga prosvjedovali su u subotu 21. rujna na Koranskome mostu, mjestu gdje je na taj dan 1991. ubijeno 13 zarobljenih srpskih rezervista, za što se još uvijek sudi hrvatskom specijalcu Mihajlu Hrastovu. Branitelji su potrgali cvijeće i uklonili 13 lampiona postavljenih rano ujutro.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙