FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICC: zamjenik kenijskog predsjednika traži odgodu suđenja

Autor: vmrs
AMSTERDAM, 22. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Suci međunarodnoga kaznenog suda (ICC) u ponedjeljak će odlučiti smije li se zamjenik kenijskoga predsjednika vratiti kući i baviti se ondje problemom oružanoga napada na trgovački centar u Nairobiju u kojem je poginulo 59 ljudi, a među žrtvama je i nećak kenijskog predsjednika.

U podnesku koji je vidio novinar Reutersa odvjetnici Williama Ruta zatražili su od sudaca da se u nedjelju hitno sastanu i odgode suđenje potpredsjedniku. Da je tom zahtjevu udovoljeno, Ruto bi bio mogao iz Haaga u Nairobi otputovati već u nedjelju navečer.

Ruto i kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta optuženi su za zločine protiv čovječnosti. Njih su dvojica navodno koordinirali val nasilja koji je poharao Keniju nakon spornih izbora 2007.

U odvjetničkome podnesku kaže se kako je Ruto sad potreban kod kuće. On i Kenyatta dobrovoljno dolaze na suđenje, ali su zbog visokih dužnosti koje zauzimaju u Keniji, već prije tražili da ne moraju doći na svako ročište.

"G. Ruto... Trebao se vratiti u Keniju i obavljati svoje redovite ustavne dužnosti", napisali su odvjetnici. "On se mora baviti posjedicama toga traumatičnog i tragičnog događaja za Keniju".

Napadači iz somalske islamističke skupine Al Šabab u trgovački centar Westgate u Nairobiju upali su u subotu popodne i još se bore protiv kenijskih snaga sigurnosti. Predsjednik Kenyata je u nedjelju poslije podne objavio da su njegov nećak i zaručnica među 59 žrtava ubijenih u napadu te je najavio oštro i brzo kažnajvanje organizatora.

"Morat će platiti za svoje zvjerske i užasne zločine", rekao je Kenyatta, prenijela je agencija AFP.

(Hina) xvm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙