FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa na Sardiniji o gospodarskom sustavu

Autor: bnov
CAGLIARI, 22. rujna 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo je u nedjelju u govoru u Cagliariju, tijekom posjeta Sardiniji, osudio "gospodarski sustav kojemu je u središtu idol zvan novac", ističući da bez posla nema dostojanstva.

Nedostatak posla "posljedica je svjetskog odabira", gospodarskog sustava u kojemu "novac odlučuje", dodao je papa, obraćajući se tisućama osoba u Cagliariju.

Nakon što je spomenuo "patnje" koje proživljavaju "mladi bez zaposlenja, osobe u potrebitoj situaciji, poduzetnici i trgovci koji teško napreduju", Papa se udaljio od službenog govora kako bi progovorio o vlastitoj prošlosti.

"Realnost je to koju sam dobro upoznato u Argentini. Nisam sam iskusio tu patnju nedostatka posla, ali moja obitelj jest", izjavio je.

"Moj je otac otišao u Argentinu kako bi okušao svoju šansu u Americi, osjetio je strašnu krizu 1929. tijekom koje je sve izgubio", nastavio je papa ističući da nije izravno proživio to stanje jer nije bio rođen (rodio se 1939.).

Ali, dodao je on, "osjetio sam tu patnju tijekom cijelog djetinjstva, čuo sam ih kako govore o tome".

Papa je završio govor molitvom, prije susreta sa sardinijskim radnicima i sindikalistima te posjeta svetištu Majke Božje od Bonarije gdje bi trebao održati misu.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙