FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Franjo: Homoseksualce i razvedene treba pratiti s milosrđem

Autor: vrad
VATIKAN, 19. rujna 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak preporučio Crkvi da homoseksualce i razvedene "prati s milosrđem" i to polazeći od njihove životne situacije.

U tom dugom razgovoru za isusovački časopis Civilta Cattolica, papa se dotaknuo i pobačaja. Ako je neka žena pobacila i to je "strašno opterećuje", njezin čin treba oprostiti "ako se iskreno pokaje", rekao je.

"Ispovjedaonica nije prostorija za mučenje, nego mjesto milosrđa", dodao je papa u razgovoru koji je objavilo još petnaest isusovačkih časopisa u svijetu.

Papa je kazao i da Crkva "ne može ustrajati samo na pitanjima povazanima s pobačajem, s homoseksualnim vezama i s primjenom kontracepcije. Nisam puno govorio o tim stvarima i to su mi predbacili. Kada o tome govorimo, moramo govoriti u stanovitom kontekstu", ocijenio je.

Papa Bergoglio također je rekao da "nikada nije bio desničar", ali da mu je "autoritativan način donošenja odluka stvarao probleme" dok je bio isusovački provincijal u Buenos Airesu.

Imao je tek 36 godina kada je imenovan provincijalom isusovaca.

"Morao sam rješavati teška pitanja i donosio sam odluke naglo, na sebi svojstven način", priznao je. Bergoglio je bio provincijal do i početkom razdoblja diktature u Argentini i imao je nesporazuma s drugim isusovcima.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙