FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonija DI gradi kogeneracijsko postrojenje vrijedno 17 milijuna eura

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 20. rujna 2013. (Hina) - Kamen temeljac za kogeneracijsko postrojenje u tvrtki Slavonija drvna industrija u Slavonskom Brodu, investiciju vrijednu 17 milijuna eura, položio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Postojenje bi s radom trebalo početi krajem 2014. godine, a omogućit će otvaranje 20 novih radnih mjesta. Ovaj projekt omogućuju čišću proizvodnju električne i toplinske energije zamjenom loživog ulja drvnom bio masom, odnosno otpadom nakon prerade drveta, istaknuto je.

To je drugo postrojenje tog tipa koje realizira Slavonija DI, tvrtka u vlasništvu Mate Ravlića. Planirana snaga postrojenje je 4,66 megavata. Ranija uspješna realizacija projekta s postrojenjem snage 3,3 megavata, vrijednosti 15 milijuna eura, dalo nam je poticaj za novi poslovni izazov, kazala je Martina Ravlić Janković, direktorica Slavonije DI.

Kogeneracijsko postrojenje gradi tvrtka Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, a njen direktor Velimir Kučinar ističe kako je čak 90 posto investicije domaći proizvod. Napominje kako je za tu tvrtku ovaj projekt od velikog značenja i kao referenca za buduće natječaje za gradnju kogeneracijskih postrojenja.

"Još nećemo govoriti o izlasku iz krize. U ovim teškim uvjetima drvoprerađivački sektor je pokazivao znanje i spretnost prilagodbe. Rezultati govore o više od milijardu dolara izvoza, govorimo o 30 posto većem izvozu od uvoza u ovom sektoru. Mislim da će ovakvih projekata biti sve više", rekao je ministar Jakovina.

Ministar poljoprivrede tijekom posjeta Slavonskom Brodu komentirao je i tijek aktualne reforme vezane uz raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem navodeći da je od donošenja zakona o poljoprivrednom zemljištu gotovo 51.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta stavljena u funkciju.

Ako uzmemo u obzir da je do sada godišnje prosječno u funkciju stavljano 25.000 hektara, to su značajni rezultati, ocijenio je Jakovina. Najavio je da od ove jeseni kreće cijeli set natječaja, a očekuje da će se u slijedeće 2-3 godine realizirati zacrtani plan da se državno poljoprivredno zemljište stavi u funkciju.

(Hina) xmvrk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙