FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska propituje isplativost ugovorenog uvoza katarskog plina

Autor: gple
VARŠAVA, 10. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Poljski ugovor o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Katara mogao bi rezultirati znatnim povećanjem cijene plina u najvećem gospodarstvu istočne Europe, koje se pokušava riješiti ovisnosti o opskrbi iz Rusije.

Poljska je s Katarom 2009. godine ugovorila isporuku milijun tona ukapljenog plina godišnje na razdoblje od 20 godina po cijeni tijesno vezanoj uz cijenu nafte. Time se najveće istočnoeuropsko gospodarstvo želi riješiti ovisnosti o ruskom plinu.

No, pojedini analitičari upozoravaju da se time Poljska obvezuje plaćati i više od 30 posto veću cijenu za plina od onog koji bi kupovala iz Rusije.

Prema sporazumu s Katarom, poljski plinski monopolist PGNiG plaćao bi ukapljeni plin po 16 ili čak i više posto većoj cijeni od cijene nafte, plus fiksnu naknadu od oko 50 američkih centi za milijun Btu (mmBtu), tvrde upućeni izvori.

Po današnjim bi cijenama to iznosilo oko 20,50 dolara za mmBtu, dok ruski plin košta u Europi 13,50 dolara za mmBtu, pokazuju podaci Thomson Reuters Point Carbona.

To bi značilo da bi Poljska godišnje za katarski plin mogla plaćati 325 milijuna dolara više ili oko desetinu ukupne potražnje u zemlji s 39 milijuna stanovnika.

Na međunarodnim spot tržištima ukapljenim se plinom trguje po cijeni od oko 15,25 dolara za mmBtu, dok u Europi trenutno cijena plina iz cjevovoda iznosi 10 dolara za mmBtu.

U poljskoj luci na Baltiku Swinoujscie trenutno se gradi terminal za ukapljeni plin koji bi trebao biti završen u drugoj polovini iduće godine, a katarski plin trebao bi početi pristizati 2015. Vrijednost je tog projekta 2,1 milijardu zlota (645 milijuna dolara).

Neovisni analitičar za naftu i plin Andrzej Szczesniak upozorava da se Poljska mora pripremiti za minimalizaciju gubitaka koje će donijeti po njegovim procjenama 40 do 50 posto više cijene katarskog plina u odnosu na one ruskog Gazproma.

Kako bi više cijene plina bile prebačene na krajnjeg potrošača, to bi moglo postati osjetljivo političko pitanje za poljsku vladu 2015. godine, kada bi se u toj zemlji trebali održati parlamentarni izbori.

Zbog svega toga, tvrtka PGNiG sastavlja tim stručnjaka koji bi s predstavnicima Katara pregovarali o izmjenama ugovora, no stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će Katar pristati na to.

(Hina) xgple yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙