FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihvaćena strategija razvoja Rijeke do 2020. godine

Autor: dsil
RIJEKA, 19. rujna 2013. (Hina) - Strategija razvoja Rijeke od 2014. do 2020. godine prihvaćena je danas na sjednici riječkoga Gradskog vijeća, a protiv donošenja te strategije bili su vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i PGS-a, dok su suzdržani bili vjećnici Liste za Rijeku.

Za prihvaćanje strategije bila su 23 vijećnika.

U uvodnom dijelu izlaganja gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kao predlagač da strategija ima tri glavna prioriteta - globalno pozicioniranje Rijeke razvojem riječkoga prometnog smjera, razvoj konkurentnoga gospodarstva na temelju društva znanja i osiguranje dostojanstva svih građana jačanjem socijalne uključenosti i razvojem projekata od zajedničkoga interesa građana.

Obersnel je ocijenio da je strategija usklađena sa strategijom razvoja Europske unije za isto razdoblje, što će olakšati dobivanje novca iz EU fondova za projekte u sklopu te strategije.

Predviđeno je da ukupna vrijednost svih tih projekata bude 22,5 milijarda kuna, od čega bi Rijeka uložila oko milijardu kuna, a ostalo bi se namirilo novcem iz EU fondova ili iz državnog proračuna.

Većina novca uložit će se u obnovu riječkoga prometnog smjera, i to za izgradnju novoga kontejnerskog terminala u riječkoj luci, obnovu dvotračne pruge od Delnica do Rijeke, modernizaciju cjelokupnoga lučkog područja, izgradnju novih poslovno-stambenih kompleksa na Delti i u luci Porto Barošu te u ostale zahvate.

Hrvoje Burić (HDZ) ocijenio je da je taj prijedlog "hrpa papira kojima će se građanima 'mazati oči' sljedećih sedam godina" i to zbog nemgućnosti financiranja projekata zbog lošega gospodarskog stanja u zemlji, niskog kreditnog rejtinga i nedostatka novca za pripremu projekata. Stvarna strategija gradonačelnika i grada je vođenje preskupih radova, izvlačenje novca iz projekata grada te prenamjena zemljišta iz industrijske u poslovno-stambenu zonu, rekao je Burić objašnjavajući odbijanje prijedloga. Najavio je da će HDZ uskoro predstaviti svoj prijedlog strategije.

Ana Trošelj iz kluba zastupnika PGS-Akcija mladih rekla je da je prijeporna bit dokumenta jer je, kako je navela, riječ samo o oblikovanu gradonačelnikovu izbornom programu te da ne iskazuje jasnu viziju razvoja.

Ana Komparić-Devčić (SDP) ocijenila je da je ta strategija razvojna, ambiciozna i socijalno osjetljiva. Navela je da je u njezinu izradbu uložen velik trud te da se donosi iako grad na to nema obvezu. Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti) i Dorotea Pešić-Bukovac (IDS) u ime svojih klubova najavili su da potporu prijedlogu strategije.

U završnom govoru gradonačelnik Obersnel rekao je kako ga čudi da se netko pita zbog čega je strategija utemeljena na njegovu izbornom programu. "Sve drugo bi bila prijevara birača", dodao je. Ustvrdio je kako tijekom rasprave nije bilo konstruktivnih prijedloga za poboljšanje prijedloga strategije, nego samo kritika, ističući kako bi bilo bolje da se iskaže više zajedništva u donošenju te u provedbi takvog dokumenta.

Tijekom aktualnog sata, odgovarajući na pitanje vijećnika Bojana Kurelića (Akcija mladih) o tome gdje će se graditi novi nogometni stadion, Obersnel je rekao da su investitorima predložene dvije lokacije, na Rujevici te na mjestu stadiona na Kantridi. O konačnoj lokaciji odlučit će investitori i stručnjaci, rekao je Obersnel i dodao kako osobno misli da bi bolja lokacija, zbog prometa i sigurnosti, bila na Rujevici, ali nije ni protiv rekonstrukcije sadašnjeg stadiona.

(Hina) xdsil ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙