FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gilles: BiH još dugo neće u Europsku uniju

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. rujna 2013.(Hina) - Bosna i Hercegovina još dugo neće postati članicom Europske unije, a najveću cijenu za to platiti će njeni građani, izjavio je francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles.

"U vezi s BiH treba jasno i pošteno konstatirati da praktično ne postoji napredak u procesu približavanja (EU), da ne kažem da ona nazaduje ovih posljednjih mjeseci. Iskreno, prema sadašnjoj dinamici teško je zamisliti priključenje BiH Europskoj uniji za dugo vremena", kazao je veleposlanik Gilles kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Podsjetio je na činjenicu kako je BiH već sada pod nekom vrstom sankcija koje je sama sebi nametnula neprovođenjem reformi pa je EU stoga i prekinula isplatu poticaja toj zemlji iz pretpristupnih fondova.

Uz to što nije povela presudu Europskog suda za ljudska prava o dokidanju diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa BiH nije uspjela uspostaviti niti jedinstveni mehanizam koordinacije odnosa s EU pa stoga ne može ni dobiti novčanu potporu iz europskih fondova.

Gilles je ocijenio kako je isključivi razlog za takvo stanje nedostatak političke volje, a cijenu će u konačnici platiti obični građani.

Kazao je i kako je sastanak lidera političkih stranaka iz BiH s predstavnicima Europske unije, koji je zakazan za 1. listopada u Bruxellesu, od ključnog značenja za provedbu očekivanih reformi te da to neće biti ni mjesto ni prilika za nova obećanja nego isključivo za konkretno djelovanje.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙