FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za četvrtak, 19. rujna

Autor: uand
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 19. rujna koje ćemo popratiti fotografijama

LEPOGLAVA - Otvorenje 17. međunarodnog festivala čipke na kojemu će se nazočnima obratiti predsjednik Republike Ivo Josipović (18 sati, Trg hrvatskog sveučilišta). Po predaji čipku su u lepoglavski kraj prije nekoliko stoljeća donijeli pavlini, a pravi je procvat doživjela krajem 19. i početkom 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja prva organizira tamošnju izradu čipke. Na njezin se rad nastavila Danica Brossler poslije 1. svjetskog rata, potičući otvaranje tečajeva, radionica i školu čipkarstva. Međunarodni čipkarski festival održava se od 1997. godine, a lepoglavsko je čipkarstvo 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uvršteno na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine.

ZAGREB - Jesensko zasjedanje Hrvatski sabor nastavlja sutra (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6) prijedlogom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim bi se trebala pojačati zaštita interesa potrošača, klijenata banaka. Prema Vladinom prijedlogu, naknade vezane uz odobrene kredite moraju biti vezane uz stvarni trošak odobravanja kredita, a zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske održat će se u Banskim dvorima (10 sati, trg Svetog Marka 2). U dnevnom redu otvorenog dijela sjednice bit će riječi o izmjeni Zakona o vanjskim poslovima, zatim o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, o Nacrtu prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, o Nacrtu prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije koji se odnosi na „IPA Program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska“ u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći, o Nacrtu prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola kojim se mijenja i dopunjuje Memorandum o suglasnosti koji se odnosi na suradnju u suzbijanju korupcije kroz Protukorupcijsku inicijativu Jugoistočne Europe, o Prijedlogu uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, i drugo.

ZADAR - Prvu regionalnu konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš, koja će na jednom mjestu okupiti stručnjake, predstavnike državnih tijela i investitore iz desetak zemalja koji sudjeluju u postupcima procjene, otvorit će ministar ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (9 sati, Falkensteiner Resort Borik - hotel Donat).

ZAGREB - Identifikacija 13 posmrtnih ostataka ekshumiranih u travnju u Sotinu (13 sati, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Šalata 11). Nazočit će ministar branitelja Predrag Matić i pomoćnik ministra Ivan Grujić.

ZAGREB - Okrugli stol o 15 godina stambene štednje u Hrvatskoj održat će se u organizaciji magazina Banka i Hrvatske udruge banaka (HUB). Na skupu će biti predstavljeno istraživanje "Analiza sustava poticanja stambene štednje u Hrvatskoj", a bit će riječi i o tome kako građani koriste sredstva stambene štednje nakon isteka ugovora (11,00 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Koncert ruskoga pijanista Jevgenija Kissina u KD Vatroslava Lisinskog (19.30 sati, Trg Stjepana Radića 4). Na programu su djela Schuberta i Skrjabina, a Kissin u Zagreb dolazi u sklopu velike turneje po Europi i SAD-u. Kissin se rodio u Moskvi 1971., a već je kao dvogodišnjak svirao po sluhu i improvizirao na glasoviru. Sa šest je krenuo u glazbenu školu za nadarene, a debitirao je kao desetogodišnjak s Mozartovim "Glasovirskim koncertom K. 466". Pozornost svjetske javnosti privukao je s 12 godina nastupom u moskovskom Konzervatoriju s Moskovskom državnom filharmonijom. Nastupa na pozornicama diljem svijeta, osvajajući brojne nagrade, među kojima je osvojio i nagradu Trijumf za izvanredan doprinos ruskoj kulturi te dvije nagrade Grammy za najbolji instrumentalni solo nastup.

LJUBLJANA - Susret četvrtfinala EP-a košarkaša između Hrvatske i Ukrajine (17.45 sati).

ZAGREB - Utakmica 1. kola skupine B Europske lige Dinamo - Čornomorec (19 sati, stadion Maksimir).

GUIMARAES - Utakmica 1. kola skupine I Europske lige Vitorija - Rijeka (21 sati).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Ivana Kutni

Poslije podne: Uroš Andrić

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xua ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙