FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija traži pomoć kako bi se u zemlji vratila sigurnost

Autor: mtau
LONDON, 17. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Libijski premijer u utorak je pozvao svijet da pomogne da se vrati sigurnost u zemlju koja se bori s političkim kaosom i pokušava ponovno pokrenuti izvoz nafte čiji prekid stoji zemlju dnevno 130 milijuna dolara gubitaka.

Ali Zeidan sastao se u Londonu sa svojim britanskim kolegom Davidom Cameronom koji je prije dvije godine bio pokretačka sila zapadne vojne kampanje kojom je svrgnut Muamer Gadafi i čiji je cilj bio poduprijeti stabilnu demokraciju u Libiji.

Na nju se međutim još čeka. Milicije i politički aktivisti blokirali su većinu libijskih naftnih polja i luka od kraja srpnja, a vladine snage su loše opremljene kako bi se suočile s naoružanim prosvjednicima.

"Ako međunarodna zajednica ne pomogne u skupljanju oružja i streljiva, ako ne dobijemo pomoć u formiranju vojske i policije, sve će trajati jako dugo", rekao je Zeidan na investicijskoj konferenciji za Libiju u Londonu. "Stanje se neće popraviti osim ako ne dobijemo pravu i praktičnu pomoć", naglasio je.

Zeidan i Cameron razgovarali su o smanjivanju dopreme oružja Libiji i reintegraciji pripadnika milicije u normalan život, kaže se u britanskom priopćenju.

Zeidan je inzistirao da i dalje želi riješiti krizu kroz dijalog a ne silom. "Radit ćemo na rješavanju ovog problema", rekao je. "Ako se prolijeva krv, gubici će biti veći", rekao je.

Tripoli je imao određeni uspjeh s ponovnim pokretanjem najvećeg jugozapadnog naftnog nalazišta u ponedjeljak, ali glavni dio proizvodnje na istoku još je paraliziran. Stoga zapadne naftne kompanije gube nadu.

ExxonMobil kazao je u utorak da će smanjiti osoblje i operacije budući da rastuća nestabilnost više ne opravdava nazočnost većeg broja ljudi.

Royal Dutch Shell suspendirao je vađenje i napustio nalazišta prošle godine zbog razočaravajućih rezultata, a ostale tvrtke zaustavile su proizvodnju još od rata 2011.

(Hina) xmaš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙