FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ipet
ZAGREB, 12. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U skladu s izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, koje je s današnje sjednice Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, intendanta HNK u Zagrebu , imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog resornog ministra u slučaju da ministar kulture i zagrebački gradonačelnik ne utvrde zajednički prijedlog. Do sada je Vlada intendanta imenovala isključivo na zajednički prijedlog ministra i gradonačelnika uz prethodno pribavljeno mišljenje kazališnoga vijeća. Takvo zakonsko rješenje dovelo je do trenutačne situacije u zagrebačkome HNK-u, koji ni nakon četiri natječaja, još nema intendanta jer ministarstvo i Grad nisu postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu. Današnjim dopunama koncentriramo se na činjenicu koja je pokazala pravni vakuum u dosadašnjem zakonu, odnosno na to da je imenovanje i razrješenje intendanta moguće samo na zajednički prijedlog gradonačelnika i ministra kulture koji onda potvrđuje vlada, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. "Našim prijedlogom ostaje da je osnova dogovor, s time da u slučaju da on ne postoji, ministrica kulture ima pravo Vladi predložiti jednoga kandidata", objasnila je. Sadašnji zakon je doista predstavljao pravni vakuum u kojem trenutno jesmo i stoga je zakon upućen u hitnu saborsku proceduru kako bismo što ranije izašli iz takve situacije, zaključila je.

ZAGREB - Problematika izdvajanja plinskog biznisa iz Ine bit će sastavni dio predstojećih pregovora s mađarskim MOL-om, rekao je danas ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, nakon medijskih napisa će će MOL tužiti državu jer nije preuzela taj dio poslovanja, kako je bilo dogovoreno. Prema pisanju Jutarnjeg lista, MOL je nedavno Vladi i Ministarstvu gospodarstva uputio pismo u kojem upozorava da je spreman zatražiti naknadu štete od dvije milijarde kuna jer država nije preuzela Inino plinsko poslovanje, na što se obvezala 2009. godine. "Nije to ništa novo", komentirao je Pejnović, koji je zajedno s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom član Vladinog tima za pregovore s MOL-om. Istaknuo je da je Glavni ugovor o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je predviđeno izdvajanje Inine tvrtke Prirodni plin, ozbiljna stvar. "Znamo da su dobrim dijelom kompenzirane niže cijene plina za stanovništvo u jednom razdoblju. Riječ je o ozbiljnoj obvezi prema tom ugovoru. S druge strane, mislimo da tzv. ruska formula nije bila najpametnija, odnosno u tom trenutku tako se odvijao taj plinski biznis, a danas su cijene na europskom tržištu i u našem okruženju - ruska formula minus 20 posto. Ta situacija bit će predmet pregovora", rekao je Pejnović. Pregovori Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini počet će 18. rujna.

OSIJEK - Završetak projekta razminiranja poljoprivredne površine u sjevernome dijelu općine Antunovac kod Osijeka, površine 350.353 četvornih metara, u cijelosti financiranoga donacijom Hrvatske elektroprivrede (HEP), obilježen je danas u središtu te općine. Vrijednost radova, koji su počeli u kolovozu ove godine, iznosi 1,75 milijuna kuna. Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić izvijestio je kako ukupna ovogodišnja donacija tvrtke namijenjena razminiranju iznosi 2,2 milijuna kuna, a ostatak novca bit će usmjeren na projekt razminiranja u općini Stari Jankovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dodao je kako je HEP, od 1998. godine za projekte razminiranja izdvojio 73,5 milijuna kuna, što je, smatra, najviša razina društveno odgovornog poslovanja te tvrtke. Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec zahvalio je HEP-u na najvećoj pojedinačnoj donaciji domaćih pravnih osoba za poslove razminiranja, podsjetivši kako je HEP i 2011. za projekte razminiranja darovao dva milijuna kuna.

KRIŽEVCI - Okrugli stol pod naslovom "Razvoj agrokemijske znanosti u Hrvatskoj" održat će se danas u povodu proslave 110. obljetnice postojanja Agrikulturno-kemijskog zavoda, koji je utemeljen pri Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu , osnovanom 1860. godine i najstarijem u jugoistočnome dijelu Europe. Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije i tamošnje Visoko gospodarsko učilište organizatori su okrugloga stola, a sudionike će pozdraviti akademik Franjo Tomić i dekanica VGU-a Marijana Ivanek-Martinčić.

ZAGREB - Nova sezona u zagrebačkome kinu "Europa" počet će večeras programom "Ususret Zagreb film festivalu", s filmskim ostvarenjima koja će se prvi put u tome kinu prikazati najsuvremenijom digitalnom projekcijskom opremom, nabavljenom zahvaljujući Nacionalnom programu digitalizacije nezavisnih kinodvorana koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj. Ususret festivalu prikazat će se filmovi koji podsjećaju na prošlogodišnje izdanje i uvertira su u predstojeće, koje će se održati od 20. do 27. listopada. Među odabranim filmovima prvi na programu bit će večeras talijanski "Reality" Mattea Garronea, redatelja hvaljene "Gomore" i dobitnika Grand Prixa na Canneskom filmskom festivalu. Prije toga filma u velikog dvorani prikazat će se kratki igrani film "Teleport Zovko" Predraga Ličine, koji je dosad sudjelovao na desetak filmskih festivala.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙